Yalova İl Özel İdaresi, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü ile Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından ortaklaşa geliştirilen, “Üzümsü Meyvelerle Yalova’da Kır-Kent Eleele Projesi” kapsamında MARKA desteği ile bir Meyve Suyu Fabrikası kuruluyor.
Yalova’da üretilen üzümsü meyvelerin işlenerek ekonomik değeri daha yüksek bir hale getirilmesi için 3 kurum güç birliği yaptı. Bu anlamda Yalova İl Özel İdaresi, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü ve Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan, “Üzümsü Meyvelerle Yalova’da Kır-Kent Eleele Projesi” Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’na (MARKA) sunuldu. MARKA tarafından incelenen ve desteklemeye değer bulunan proje için 3 kurum düğmeye basarak çalışmaları başlattı. 2 milyon 752 bin 155 TL’lik dev proje için İl Özel İdaresi 250 bin, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü 350 bin TL nakdi destek sağladı. Proje tutarının geri kalanı ise MARKA tarafından karşılanacak. Ayrıca projeye İl Özel İdaresi 127 bin 205 TL, Tarım ve Orman Müdürlüğü ise 120 bin TL insan kaynağı katkısı sağlayacak.
Proje kapsamında Yalova’da kurulacak olan meyve suyu fabrika binasının yapım işi için 11 Ocak 2023 tarihinde EKAB üzerinden ihaleye çıkıldı. Meyve suyu üretim makinesi için de ihale hazırlık aşaması tamamlandı. İl Özel İdaresi Meyve Suyu Makinesi için 23 Ocak 2023 tarihinde EKAB üzerinden ihalesi yapılacak.
Bu fabrikanın ilde üretimi yapılan üzümsü meyvelerin değerlendirilmesi anlamında çok büyük bir önem taşıyacağını ifade eden Yalova İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Yılmaz, “İlimizde coğrafi işaret alan ve tescillenen ürünlerimiz var. Aronya da bunlardan birisi. Aronya’nın meyve suyu haline dönüştürülerek satılması ekonomik değerini çok daha yukarılara taşıyor. Bu anlamda üreticilerimize ciddi katkısı olacak. Bu fabrika tüm üzümsü meyve üreticilerimize açık olacak. Üzümsü meyvelerin olgunluğa ulaştığı yaz aylarına kadar Araştırma Enstitüsü içerisinde kurulacak olan Meyve Suyu Fabrikası’nı hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Bu çerçevede yine Araştırma Enstitüsü içerisinde 2200 adet Aronya fidanı dikerek üzümsü meyve üretimimizi arttıracağız” dedi