YALOVA MAG-DER:’GÖNÜLLÜLER GÜNÜNÜ KUTLARIZ’

YALOVA MAG-DER:’GÖNÜLLÜLER GÜNÜNÜ KUTLARIZ’
Yayınlama: 04.12.2022
A+
A-

Birleşmiş milletler genel kurulu, 1985 yılında, gönüllü çalışmaları ve faydalarını dünya çapında duyurmak ve gönüllü programlara katılımı arttırmak amacıyla ‘5 Aralık’ tarihinin her yıl dünya gönüllüler günü olarak kutlanmasına karar verdi. 1985 yılından bu yana Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 123 ülkede 5 Aralık, dünya gönüllüler günü olarak kutlanıyor.

Gönüllü hizmetleri daha da yaygınlaştırmak ve tanıtmak için; birleşmiş milletler genel kurulunun 2001 yılını, dünya gönüllüler yılı olarak ilan etmesiyle birlikte, bu konuda yapılan çalışmalar ve hazırlıklar da daha fazla önem ve hız kazandı.

Dünya gönüllüler günü; gönüllülük kavramının toplumumuzda daha geniş kitlelere yayılması, günlük hayatımızın doğal bir parçası haline gelmesi ve gönüllü çalışmaların, yerel, ulusal ve dünya çapında platformlarda tanıtılması için çok önemli bir fırsat olarak kabul ediliyor. Bu amaçla, dünya gönüllüler Günü’nde; gönüllülüğün tanıtılması, yaygınlaştırılması, desteklenmesi, teşvik edilmesi ve böylece; bireyleri, yaşadıkları topluma karşı daha sorumlu olmaya, bir arada hareket etmeye ve gönüllü olmaya yönlendirmek için; bilgi ve deneyimlerin paylaşıldığı, gönüllü çalışmaların teşvik ve takdir edildiği çeşitli etkinlikler ve kutlamalar yapılıyor.

Gönüllülük; bireylerin toplumsal sorumluluk anlayışıyla, çıkar gözetmeksizin bilgi, zaman, beceri, deneyim ve kaynaklarını -kendi özgür iradeleriyle- bir sivil toplum kuruluşunun amacı doğrultusunda kullanmaları olarak tanımlanabilir. Sözlük anlamı ile gönüllülük; ağır bir işte kendi rızasıyla çalışmaktır. Toplumumuzda ise sivil toplum kuruluşlarında çalışanlar gönüllü olarak algılanmaktadır. Zira gönüllü olarak çalışma esası sivil toplum kuruluşlarının var oluşunun temel unsurlarındandır.

Gönüllülerle çalışmak, kurumun paydaş ağının ve faaliyet alanının genişlemesi, yeni bağlantılar kurulması, kadrosundaki personelin becerilerinin genişletilebilmesi gibi faydalar sağlamaktadır. Sivil toplum örgütleri bunlar gibi birçok nedenden dolayı gönüllülerle çalışmak istemektedir.

Gönüllülük mutluluktur, bilinçtir, sorumluluktur, huzurdur. Gönüllülük başkasını mutlu etmenin en büyük mutluluk olduğunu fark etmektir. Gönüllülük güveni, dürüstlüğü, paylaşmayı öğretebilmektir.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.