Ülkemiz

YALOVA ARONYA FESTİVALİ BAŞLADI

YALOVA ARONYA FESTİVALİ BAŞLADI
Yayınlama: 07.09.2024
A+
A-

Yalova 1. Aronya ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Festivalimizin açılışı, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda Vali Dr. Hülya Kaya’nın açıs konuşmasıyla başladı  Katılımcılar Festival kapsamında Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nden 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanına kortej yürüyüşü gerçekleştirdi.

kortej eşliğinin yürüyüyünün ardından da Atatürk Anıtının önünde düzenlenen program halk oyunu gösterileriyle devam etti. Festival kapsamında, ülkemizin dört bir yanından gelen üreticilerin stantları, yetişkin ve çocuk atölyeleri, uzman söyleşileri, çeşitli etkinlikler ve gösteriler de gerçekleştirildi.

Festival kapsamında aronya’nın lk hasadı Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ve Vali Dr. Hülya Kaya ve il protokolün katılımıyla Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nde gerçekleşti.
Festivale, ayrıcaİ stanbul Üniversitesi Rektörü Osman Bülent Zülfikar, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Mehmet Bahçekapılı, İstanbul Tarım Orman İl Müdürü Suat Parıldar, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitü Müdürü Yılmaz Boz, Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Selçuk Yaman,  İl Genel Meclis Başkanı Hasan Soygüzel, Belediye Başkanları, Kamu Kurum ve Kuruluşların  il Müdürleri, Siyasi Partilerin il başkanları, ve il protokolü ile üreticiler hazır bulundu.

Festivalin açış konuyşmasını yapan Yalova Valisi Hülya Kaya, “Aronya Festivali yapmamızın sebebi, aronyanın ilk Türkiye’ye girişi Yalova. Yani memleketi Yalova. Nasıl Kayseri mantısıyla anılıyorsa, diğer bazı illerimizim kendine özel bazı ürünleri varsa Yalova’nın da aronyası var. Buradan yola çıkarak bir festival hazırlığına girdik. Geçen senelerde çok güzel çalışmalar yapıldı. Hep beraber aronyanın yaygınlaştırılması, üreticiyle, toprakla buluşması, tescillenmesi, coğrafi işaretin alınmasıyla ilgili çok büyük emek verildi. Dolayısıyla bu emeği bir şekilde taçlandıralım istedik” dedi.

Festival,  Cumartesi günü gerçekleşecek çeşitli etkinliklerle devam edecek.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.