VAH ÜLKE TURİZMİ VAH !

Yayınlama: 04.07.2024
A+
A-
Sene 95 .
Antalya , STEİNBERGER oteli kongre salonu .
Salonda 600 civarında otel müdürüyüz..
Konuşma platformunda Avrupa’nın en büyük tur operatörlerinin üst düzey yöneticileri veya bölge direktörleri var .
Ülke PKK terörü ile boğuşuyor… Marmaris , Antalya Kebapçılar Çarşısı patlamaları henüz yaşanmış .
Yani sektör temsilcileri olarak elimiz zayıf . Top , tur operatörlerinin elinde .
Özet olarak bizlere şunu diyorlar :
“ Ülkeniz çok önemli bir destinasyon. Ancak terör bu güzel ülkeye HB ( Yarım pansiyon ) olarak misafir yollamamızı engelliyor. Gelin ALL INCLUSIVE ( Her şey dahil) sisteme geçin ! “
Salondaki takriben 599 otel müdürü “ HURRA !” çekerek teklifi onayladılar .
Bir tek ben “ HAYIR” demek için el kaldırdım . Söz verdiler. Bu sistemin ülke turizm marketi için İNTİHAR olacağını , uzun vadede bu ülke ekonomisinde turizmi batma noktasına getireceğini münasip bir dille anlattım. Ama dinletemedim haliyle.
Bugün yıl 2024 . Bu toplantının üzerinden 29 yıl geçmiş .
Aylardan temmuz . Yani turizmde yüksek sezon . Antalya gibi ülke turizmin başkentinde otellerin doluluk oranı hala % 60’ları geçemedi .
Aslında enteresan bir durum . Döviz bu kadar yükselmişken özellikle Avrupalı turist için ülkemizin cazip olması gerekir dimi ? Evet .
Ama tedarik piyasasında oteller maalesef zamlara yetişemiyor !
Yani diyelim ki eti,peyniri alıyorsun misafire sunuyorsun , ama tekrar almaya kalktığında bırak son aldığın fiyatı , işleyip misafire mal ettiğin fiyata bile alamıyorsun . Otellerin enerji , personel maaş giderlerine yetişmesi imkansız hale geldi. Artı , COVİD-19 döneminde tecrübeli personel de sektörü bırakıp memleketlerine gidip daha da dönmediler. Elde kaldı “ Her şeyi yaparım” diyen acemi personel .
Burada şöyle bir açıklamada daha bulunmak istiyorum . Şöyle ki :
Eskiden yarım pansiyon döneminde misafir gelir , kahvaltısını yapar , akşam yemeğini yer ve otelden çıkmaması için elimizden geleni yapardık. Çünkü misafir otelde kalırsa ekstra satışları devreye girer , gelirlerimizi arttırırdık . Ama Herşey Dahil Sistem bunun tam aksi . Yani misafirin otelde kalmaması lazım. Dışarı çıkması lazım .
Çünkü bu sistemde kar denilen ticari rant , misafirin yediğinde değil yemediğinde saklı . Yani misafir otelde kalırsa ha babam tüketir ve giderler artar.
Hal böyleyken bizim yeni nesil DAHİ OTEL GENEL MÜDÜRLERİMİZİNhala adına ANİMASYON dedikleri şaklabanlıklarla, hokkabazlıklarla , misafiri otel tutmaya çalışmalarını bir türlü anlayamıyorum !
Ülkenin mevcut iç piyasasında ki malum hayat pahalılığında dışarıda bir top dondurma yabancı misafire en az 300 lira olunca ( varın diğerlerini siz hesaplayın) misafirde , nasılsa içerde animasyon var bahanesi ile dışarıya çıkmamaya başlayınca oteller gelir gider dengesinde hepten çuvallamaya başladılar .
Yerli misafirin tatile çıkma zorluklarını detaylandırmaya gerek yok. Hepimiz biliyoruz zaten .
Kısaca söylemem gerekirse , o meşhur HER ŞEY DAHİL SİSTEMsektörde PATLADI !
Dedikodulara bakarsak an itibarı ile daha sezon ortasındayken , icralık olan otel sayısı sadece Antalya’da 283’ü bulmuş !
Bu rakkam dedikodusu çıkanları kapsıyor. Bilinmeyenlerle rakkam kaçtır , allah bilir .
Bakın sevgili ( ailece Çok bilen ) patronlar !
Bırakın size yalakalık yapan DAHİ GENEL MÜDÜRLERİNİZİN suyuna gitmeyi .
Verin talimatı dönün YARIM PANSİYON SİSTEME ! Hemde tez zamanda .
Biliyorum çoğunuz turizmci değil , sanayici ve tekstilcisiniz . Vergi vereceğinize turizm yatırımına girdiniz. Ama inanın ki yağmurdan kaçarken doluya yakalanmayı geçtiniz TİPİYE girdiniz.
Bir satmaya kalksanız kelepir fiyat peşinde olanlardan başka alıcı bulamazsınız . Çare sektörün içinde .
Biraz gazete okuyun.
Dünyayı takip edin..
Bakın Almanya vatandaşlarına talimat verdi . Sığınak adreslerini bildiriyorlar . Bunlara tadilat gerekiyorsa devlet kendisi yapıyor . Çünkü özellikle Orta Avrupa , yani bizim ana pazarlarımız Rus tehditi altında .
Medyada her gün üçüncü dünya savaşı söylemleri artıyor .
Orta Doğu zaten GAYYA kuyusu .
Biz bile tehlikedeyiz. Bu da Orta Avrupa’lı için güvenli tatil bölgesi olmaktan çıkıyoruz demektir !
Aslında Avrupa bile sektör bakımından krizde.
Bakın daha sezon başında FTI gibi bir dev tur operatörü battı . Özellikle Almanya’da havalimanlarında kadro zafiyeti maksimum seviyede . Uçaklarda inanılmaz rötarlı kalkışlar var . Bu durum, bizim Antalya havalimanında bile problemleri büyütmüş vaziyette. Geliş rötarlı olunca haliyle bu dönüşte de aynı problemi yaşatıyor. Bu rötar durumları hava trafik sistemini de çarşafa çeviriyor . Yani misafir gelmek istese bile “ Lanet Olsun “deyip Türkiye destinasyonundan vazgeçer hale geliyor.
Bunlarla mücadele etmenin tek yolu , otel işletmelerindeki gelir-gider dengelelerini frenlemek.
Pazara çıkılan fiyatları yarım pansiyon vasıtası ile düşük seviyelere çekip en azından misafir için ekonomik olarak rakkamlar bazında cazibe yaratmak .
Farkına varın ki bize misafir getiriyorlar diye DAYATMALARDA bulunan Avrupa’lı tur operatörleri de zor durumda .
Yahu bir DİGİTAL MARKETİNGİ bir benimsiyemediniz . Çünkü bu digital sistemler JÖLELİgenel müdürlerinizin işine gelmiyor . Çünkü illa ki Tur Operatörü temsilcileri ile masaya oturma egosunu yaşamak istiyorlar .
Özet ile ; Avrupa savaş korkusunda… Orta Doğu barut fıçısı . İsrail Lübnan’a girerse görün siz reaksiyonları… Tur operatörleri birer birer batıyor…
Ülke ekonomisi perişan , bütçe bile yapamıyorsunuz yahu .
Güvenin şu dinazor abinize !
Saygılarımla

Yazarın Son Yazıları
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.