TÜRKİYE’NİN İLK ASTRONOTU, YALOVALI GENÇLERLE BULUŞTU

TÜRKİYE’NİN İLK ASTRONOTU, YALOVALI GENÇLERLE BULUŞTU
Yayınlama: 31.05.2024
A+
A-

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Yalova’ya gelerek gençlerle buluştu. Programda konuşan Gezeravcı, Türkiye’nin Ay’a ilk roketini 2026-2028 aralığında fırlatacağını söyledi. Gezeravcı, Türkiye’nin yüzde 80’i yerli ve milli olan uydusunu ise 8 Temmuz tarihinde uzaya fırlatacağı müjdesini verdi.

Yalova’ya gelerek Yalova İl Milli Eğitim Müdürlüğü organizasyonluğunda düzenlenen Raif Dinçkök Kültür Merkezi’nde öğrencilerle bir araya gelen Türkiye’nin ilk astronotu olan Alper Gezeravcı, gençlere ve çocuklara, ilham veren uzay yolculuğunu ve Türkiye’nin önümüzdeki süreçteki uzay çalışmalarını anlattı. Gezeravcı, salonu dolduran yüzlerce çocuk tarafından alkışlarla karşılanırken, birçok vatandaş imza ve resim almak için bir biriyle yarıştı.

“BU HİKÂYENİN GERİSİNİ GENÇLERİMİZ YAZACAK”

Türkiye’nin ilk astronotu olan Alper Gezeravcı, kendisinin uzaya gidişi ile başlayan bu hikayeyi gençlerin tamamlayacağını söyledi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin hiçbir alanda Türk gençlerinin başını öne eğdirmemek için çaba gösterdiğine de vurgu yapan Gezeravcı, “Uzay dediğimiz alan şu anda hepimize uzakmış gibi görünse de çok kısa süre içerisinde sizler 20’li yaşlarınıza geldiğinizde hayatınızda çok fazla yer kaplayan bir alan olacak. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, dünyanın en zorlu coğrafyalarından bir tanesinde tarihinden aldığı güçle, yüzyıllardır üzerine çullanmaya çalışan onlarca badireye rağmen güçlü bir şekilde ayakta durabilmiş bir devlet. Dünyanın güçlü devletlerinden birisi olarak da geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin gelecekte boynunuzu büktürmeyecek bir şekilde dünyanın gelişmiş devletlerinin çocukları ile her alanda adım atabilmenizi sağlamak için bu görevleri başlattı. Dolayısıyla bu alanda bundan sonraki süreçte yaşanacak olanlar sizlerin geleceğiniz. Bu hikâyeyi yabancı birisinin hikâyesini dinler gibi dinlemeyin zira bu hikâyenin gerisini sizler yazacaksınız.” dedi.

“2026-2028 TARİHLERİ ARASINDA AY’A ROKET GÖNDERECEĞİZ’”

Türkiye’nin en çok merak edilen Ay görevi konusunda da tarih veren Gezeravcı, “Ülkemiz uzay alanında 10 hedef belirledi. Şu anda biz bu 10 hedeften sadece bir tanesini tamamladık. Daha önümüzdeki 9 hedefle ilgili kendi takvimi içerisinde çalışmalar devam ediyor. Bunlardan bir tanesi Ay araştırma programı. Ülkemiz yaklaşık 2 ila 4 sene içerisinde yani 2026-2028 tarihlerinde Ay’a bir roket gönderecek. Ayda insan yaşamını destekleyecek su birikimi gibi altyapıların olduğuna dair bir takım bulgular var. Biz Ay’a kendi yaptığımız bir roketi, kendi yaptığımız bir motorla 2026-2028 tarihlerinde göndermeyi planlıyoruz. Çalışmaların büyük kısmı tamamlandı. Eğer biz Ay’ın yüzeyine inmek istemezsek ayın etrafında bir roketi dolaştırıp geri getirebilecek imkana şu an için zaten sahibiz.” dedi.

“YENİ UYDU 8 TEMMUZ’DA FIRLATILACAK”

RDKM’deki konuşmasında Türkiye’nin yeni bir uyduyu uzaya fırlatmak için gün saydığı müjdesini de paylaşan Gezeravcı, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti 1984 yılından beri uydu ile ilgili çalışmalarını devam ettiriyor. Geçmişimizde de birçok uyduyu uzaya başarıyla gönderdik. Kısmet olursa 8 Temmuz haftasında yani yaklaşık 5-6 hafta içerisinde bugüne kadar edinilen bilgilerden yola çıkarak, kendi mühendislerimizin beyin gücü ve el emekleri ile yüzde 80 yerli yapım olan bir uydumuzu daha uzaya göndereceğiz. Bu uydu sayesinde de bu işi kendi imkanları ile yapabilen 11’nci ülke olacağız” diye konuştu.

Konuşmasının ardından verdiği bilgilerden dolayı Türkiye’nin ilk astronotu olan Alper Gezeravcı’ya Yalova Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Akmeşe tarafından bir teşekkür plaketi takdim edildi.

 

 

 

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.