TURİZMDE ÇÖZÜM ADIMLARI

Yayınlama: 25.07.2024
A+
A-
Öncelikle belirtmeliyim ki ; HER ŞEY DAHİL sistem çökmüştür , acilen HALF-BOARD’a yani yarım pansiyona dönülmelidir .
Tabii ki , Her Şey Dahil geçiş süreci kadar kolay olmayacaktır.
Aynı , ameliyatlarda ki ; başarı oranın düşük ama bir umut taşıması gibi .
Dönüş zordur çünkü düzeltilmesi gereken ayaklar çoktur .
Mesela :
Sektörde , pazarlama programını Tur Operatörü dediğimiz kuruluşlar yapar.
Yapılan bu programları da , Avrupa’da neredeyse her köşe başında rastladığımız , küçük acentalar yapar. Ve bu acentalar da son tüketiciye satışlarını % 15 dolaylarında bir kar marjıyla yaparlar .
Rakamlara takılmayın , şöyle bir örnekleme yapayım sizlere :
Diyelim ki ; bir odanın bir hafta satış fiyatı 1000 euro . Tali acentenin karı da 150 euro .
Şimdi Yarım Pansiyona dönülünce bu fiyat ortalama 500 euro’ya düşecek . Dolayısı ile acentenin kar marjıda 75 euro’ya . Soru şu : İşte bu acente 150 euro kazanmak varken , Türkiye’yi 75 euro karla satar mı ?
İşte burada ticaretin olmaz ise olmaz ikna kuralını devreye sokmalıyız :
Demeliyiz ki tali acenteye : “ Bak kardeşim , fiyatlar yüksek olduğu için satmakta zorlanıyorsun ama , bu şekilde fiyatlar düşeceği için satışın kolaylaşacak !”
Tur operatörünü de aynı yolla ikna edebiliriz . Şöyle ki :
Önce Tur operatörünün riskini anlatayım sizlere :
Mesela bir tur operatörü ANTALYA destinasyonuna uçacak. Yine diyelim ki Almanya’da dört değişik şehirden uçacak . Yine misalen diyelim ki ;bunun için 5 uçağa ihtiyacı var . Dolayısı ile önce uçak anlaşması yapması lazım. Uçak anlaşmaları ise şöyle bir prosedür takip ediyor:
Uçak bir CHARTER uçak. Diyelim ki uçuş başı , double-way fiatı kiralama için 50.000 euro . Ve yine diyelim ki her bir uçak sezon boyunca 24 DW uçuş yapacak . İlk DÖRT uçuşun parası uçak şirketine peşin olarak yatırılıyor . Bu dört uçuşluk peşinatın geri dönüş tahsilatı ise , sezonun son dört uçuşu ile telafi ediliyor. Dolayısı ile uçak kaç koltuksa bu koltukların dolması lazım ki tur operatörünün üstünde risk olmasın .
Şimdi bu koltuklar 1000 euro fiyat üzerinden mi daha çabuk dolar ; yoksa 500 euro üzerinden mi ? Haliyle 500 euro üzerinden . İşte tur operatörüne buradan bastırmak lazım !
Yani tali acente ve tur operatörü ikna edilirse geri kalan konular daha kolay halledilir.
Tabii bunun için de Türkiye cephesi kararlı ve dik durmayı bilmeli.
Nasıl 1995’de Tur Operatörleri bizi toplayıp , “ Bu , Bu sebeplerden ötürü sizi satamıyoruz. Her Şey Dahil sisteme geçmeniz lazım “ diye dikte etti ve bize kabul ettirdi ise , şimdi de bakanlık liderliğinde , sektörün akil adamları , Avrupa’da ki tüm tur operatörlerini davet edecek ,  Arkadaşlar , bu , bu sebeplerden dolayı Her Şey Dahil sistem destinasyonumuzda çömüştür , ve sizde alabileceğiniz reklamasyonlar dolayısı ile zor durumda kalıyorsunuz . Bu sebeple 2026 sezonundan itibaren biz tüm destinasyonlarda HALF-BOARD sisteme dönüyoruz .” demeli !
Bunu becerebilmemiz için elimizde inanılmaz kozlarımız var :
Bir defa Akdeniz çanağının en yeni ve muhteşem tesisleri bizde.
Mutfağımız olağanüstü .
Sosyal yapımız diğer İslam destinasyonları kadar radikal değil ! Yani tam bir doğu-batı senteziyiz.
Bence karar verip girişilmeli. Hem de acilen !
İkinci sorunumuz da şu : TECRÜBELİ PERSONEL sayımız çok azaldı.
Zaten personel açısından bilinmezlikler , ve istikrar dolayısı ile sakıncalı olan sektörde , COVİT olayından sonra olan personelde iyice ümidini kesip baba ocağına kesin dönüş yaptı. Elimizde kaldı acemiler , mültecilerve muz tarlalarında çalışanlar.. Bunlarla da hizmet verilemiyor. Bu bir gerçek .
Milli Eğitim Bakanlığımızın TURİZM okulları var . Mesela , Boğaziçi üniversitesinde Turizm bölümü eğer değişmedi ise İKİ YILLIK. Bazı yerlerde ki turizm okullarımız DÖRT yıllık . Tamam . Ama çocuk ne olduğunu bilmeden mezun oluyor maalesef. Sektöre girerse SIFIRDAN başlıyorlar !
Onca eğitim(!) alınan yıllar boşa geçmiş oluyor . En fazla göstermelik bir sözüm ona DİPLOMA sahibi oluyorlar .
Oysa Turizm Okullarımız da BRANŞ eğitimi verilmeli. Mesela Aşçılık , Ön Büro , Otel Muhasebe , Pazarlama bölümleri olmalı ki ; çocuk “ Ben ŞU olarak mezun oldum “ diyebilsin.
Ve bu okullarımız kesinlikle İngilizce hazırlık okumalı.
On yıllık bir mesleki süreçden geçen çocuklarımız içinde aşama gösterenler , bakanlığın açtığı tekamül eğitimlerini bitirerek OTEL MÜDÜRÜ lisansına sahip olursa , önüne gelende otel müdürü olmaz.
Saygılarımla

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.