SOYGÜZEL KENT KONSEYLERİ BAŞKANI OLDU

SOYGÜZEL KENT KONSEYLERİ BAŞKANI OLDU
Yayınlama: 23.12.2024
A+
A-

Türkiye Kent Konseyleri 16. Dönem Başkanlığına gelen Hasan Soygüzel görevi 15. Dönem Başkanı Sedat Köse’den düzenlenen törenle devraldı. Türkiye Kent Konseyleri 16. Dönem devir teslim töreni, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası (YTSO) Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Törene Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Rasim Yıldırım, Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu, Batı Asya Bölge Teşkilatı Genel Sekreteri Sait Duman, Türkiye Kent Konseyleri 15. Dönem Başkanı Sedat Köse, Yalova Kent Konseyi Başkanı Kenan Engin, Siyasi Partilerin temsilcileri, kurum müdürleri, STK temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Türkiye Kent Konseyleri Birliği’nin 16. Dönem Başkanlığı Devir Teslim Töreni ve Kent Konseyleri Mevzuat Çalıştayı Değerlendirme Toplantısı, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi. Türkiye Kent Konseyleri Birliği Başkanı Sedat Köse görevini Hasan Soygüzel’e devretti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda; Türkiye Kent Konseyleri Birliği Başkan Yardımcısı ve Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel bir konuşma yaptı.

‘TÜRKİYE KENT KONSEYLERİ BİRLİĞİ 15. YILINI TAMAMLADI’

Soygüzel, “Yalova demokrasiyi içselleştirmiş, sivil toplum geleneğinin güçlü olduğu ve yönetimde katılımcılığı önemseyen ve önceleyen bir şehir. Kent Konseyi ismi mevzuata girmeden önce farklı isimlerle bu katılımcı yapılar içerisinde olmaya gayret göstermiş bir şehirdi. Birlikte bir araya gelerek, ‘Türkiye’de Kent Konseyleri kendi aralarında bir iş birliği ve iletişim ağı kurmalıdır’ fikrinden hareketle oluşturduğumuz Türkiye Kent Konseyleri Birliği bu yıl 15. yılını tamamladı. Ben de bugün itibariyle Türkiye Kent Konseyleri Birliği’nin 16. Dönem Başkanı olarak 1 yıl süreyle bu görevi yerine getirmeye çalışacağım” dedi.

‘FARKLILIKLARI ZENGİNLİK OLARAK KABUL EDEN İNSANLARIZ’
Kent Konseyi çatısı altından bulunan herkesin demokrasiye inancının tam olduğunu belirten Soygüzel, “Demokrasiyi birtakım arka plan gündemlerini hayata geçirmek için kullanan insanlar değiliz. Farklılıkları zenginlik olarak kabul eden insanlarız. Dolayısıyla Türkiye Kent Konseyleri Birliği’nde de bugüne kadar Türkiye’nin siyasi anlamdaki bütün renklerini kapsamaya çalıştık. İnşallah bundan sonra da bu anlayışımız devam edecek. Şehirlerimizin bugün çeşitli sorunları var, kentlerimiz hızla büyüyor ve her geçen gün artan farklılaşan ve çeşitlenen sorunlarla baş etmeye çalışıyoruz. Hiç şüphesiz bu sorunlarla baş edebilmek için sadece yerel yönetimlerin görev üstlenmesi, sadece yerel yönetimlerin sorumluluk alması yeterli değil. Yerel yönetimlere karar-destek anlamında destek olabilecek, danışmanlık yapabilecek, fikir proje üretecek yapılara ihtiyaç var. Kent Konseyleri bu anlamda görevlerini çeşitli zorluklara rağmen yerine getirmeye devam ediyorlar. Türkiye Kent Konseyleri Birliği olarak da bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Kent Konseylerimizin yanında olmaya, özellikle hukuki problemlerin çözülmesinde, çeşitli proje girişimlerinde, savunuculuk ve lobicilik anlamında Kent Konseylerimize destek olmaya çalışacağız” şeklinde konuştu.

‘BAŞARILAR DİLİYORUM’
Hasan Soygüzel’in ardından söz alan Türkiye Kent Konseyleri Birliği Başkanı Sedat Köse, “1 yıl boyunca onurla yürüttüğümüz bu görevde Kent Konseylerinin etkisini ve işlevselliğini arttırmak, birçok değerli çalışmaya imza atma fırsatı yarattık. Göreve geldiğimiz ilk andan itibaren en önemli önceliklerimizden biri Kent Konseylerinin işleyişine dair mevcut yönetmeliklerin, eksikliklerin giderilmesiydi. Yıllardır dile getirilen bu ihtiyaç doğrultusunda Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü ile yürüttüğümüz görüşmeler sonucunda Türkiye genelinde tüm Kent Konseylerini kapsayan mevzuat çalıştayını düzenlemeyi başardık. Bu çalıştayın Kent Konseylerinin tarihinde bir dönüm noktası olmasını arzu etmekteyiz. Çalıştay sürecinde Cumhurbaşkanlığı, bakanlıklar, akademisyenler, hukukçular, belediye temsilcileri ve kent konseyleri kurullarından oluşan geniş bir paydaş grubunu bir araya getirdik. Bu anlamlı katılımla yönetmeliğin uygulanabilir, şeffaf ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşması adına önemli bir adım attığımızı düşünmekteyiz. Mevcut yönetmelikte kurulan ifadeleri netleştirme konusunda kaydettiğimiz ilerleme, gelecekte Kent Konseyleri adına daha verimli bir çalışma zemini hazırlayacağını umuyoruz. Görev süremiz boyunca sadece mevzuat çalışmalarına değil, aynı zamanda yerel yönetimlerle iş birliğini güçlendirmeye ve Kent Konseylerinin etkisini arttırmaya odaklandık. Farklı bölgelerde düzenlediğimiz toplantılar ve ziyaretler sayesinde Türkiye’nin dört bir yanında Kent Konseyleriyle doğrudan iletişim kurarak, yerel sorunların çözüm önerilerini birlikte ele alma fırsatı bulduk. Tüm zorlukların üstesinden dayanışma ve ortak akılla gelmeyi başardık. Kocaeli’nde düzenlediğimiz kentlilik bilinci temalı etkinliklerimiz, Yalova, Balıkesir ve Şanlıurfa gibi birçok ilimizde gerçekleştirdiğimiz toplantılarımız, Kars ilinde gerçekleştirdiğimiz bölgesel toplantıya kadar her adımımızda ortak akıl ve istişareyi ön planda tuttuk. Yeni dönemde görev alacak 16. dönem başkanımıza ve yönetim kuruluna başarılar diliyorum. Türkiye Kent Konseyleri Birliği’nin yerel yönetimlere katkı sağlamaya ve kentlerimizin daha yaşanabilir hale gelmesi için çalışmaya devam edeceğine olan inancımız tamdır. Hasan başkanımıza ve bundan sonraki yönetim kuruluna başarılar diliyorum ve bize düşen her görevde hazır olduğumuzu bildiriyorum” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN GÜREL, İLGİLİ BAKANLIKLARA ÇAĞRIDA BULUNDU
Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel de bir konuşma yaptı. Gürel, “Yalova Belediye Başkanı olarak Kent Konseylerine çok önem veriyorum. İnsanların yaşamını şekillendirecek bu kararların bir kişinin, birkaç kişinin, bir siyasi partinin, birkaç siyasi partinin yetkisine bırakmak doğru değil. En doğrusunu yapmak için de ortak akılla hareket etmek gerekir. Belediye olarak birkaç çalışmamız olacak. Kent Konseyimizin yardımı ve desteği ile yapmak daha doğru olacaktır. İstanbul Büyükçekmece’de belediye başkanımızın daha önceden yaptığı 2050 Büyükçekmece Vizyon Toplantısı var. Büyükçekmece’nin 2050 vizyonunu ortaya koymak, değişmez dinamiklerini belirlemek, daha sonra yol göstermek için her kesimin katıldığı bir çalışma olmuş. Ondan öykünerek biz de 2050 Yalova Vizyon çalışmasını yapma niyetindeyiz. Bu yaza doğru inşallah onun adımlarını atarız. Kentsel dönüşüm başlığı Yalova’da önemli olduğundan dolayı şunu vurgulamak isterim. Özellikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza ve ilgili bakanlığımıza çağrıda bulunmak isterim. Kentsel dönüşüm yüzde 95 oranında ekonomik döngüyle ilintili. Bu bakımdan yereldeki hem merkezi hükümetin hem de yerel yöneticilerin çabaları arzu ettikleri ölçüde başarılı olamıyor. Mesela İstanbul’da ‘yarısı bizden’ kampanyası var. Bu neden Yalova’da da olmasın? Buradan ilgili bakanlıklarımıza bir çağrıda bulunmak isterim. Yalova’da bunun üçte bir kadar destek verilmesi, mevcut stoğu dönüştürmede çok ciddi bir adım atmamıza vesile olabilir. Yalova daha önce deprem yaşamış bir şehir. Yalova’ya da böyle bir fırsat verilebilir. Küçük bir ilde yaşıyoruz ama çok büyük hikayelere imza atabiliriz. İstanbul, Bursa ve Kocaeli’nin tam ortasında, deniz kenarında, ormanları olan, insan kalitesi olan bir yörede belediye başkanlığı yaptığımdan dolayı kendimi çok şanslı görüyorum. Eğer fırsatları doğru kullanırsak, Türkiye’nin Yalova’yı birçok konuda konuşacağına inanıyorum. Yalova yaşamak için en doğru yer” dedi.

‘KENT ESTETİĞİNE KAFA YORMAMIZ LAZIM’
Son olarak da Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya bir konuşma yaparak, “Kent Konseyleri Birliği’nin Türkiye’de yapmış olduğu çalışmaları çok önemsiyorum. Kadın, çocuk, engelli olarak kentinde neler istiyor? Bununla ilgili bir lobicilik faaliyeti yapıp, belediye başkanının alacağı kararları etkileyebilir mi? Biz belediye başkanlarımızı her türlü noktada desteklemeye varız. Ancak yaptığı bir yanlışta da ciddi bir sivil toplum kuruluşu olarak karşısında durabilecek mi? Katılımcılıktan anladığımız mevcudun devamı. Ancak istediğimiz bu değil. Bir kadın olarak bu kentte neler olmasını istiyorum. Bunu özellikle Kent Konseylerimizin rehber edilmesini istiyorum. Çünkü biz eleştirmeden aslında hiçbir şey düzelmiyor. Kentlerimizin her birisine baktığımızda çok çirkin bir yapılaşma var. Bu çirkin yapılaşmanın bir çözümü yok mu? Estetik bir anlayış getiremez miyiz? Kent estetiğine kafa yormak lazım. Kentsel dönüşümde bile anladığımız olduğu yeri yıkıp, yeniden aynı yere bina yapmak” şeklinde konuştu

7 TANE VİLLA YIKMIŞIZ. GEREKİRSE 10 TANE VİLLA YIKARIZ’
Kaçak yapılaşmaya da geçit vermeyeceklerini söyleyen Vali Kaya, “Depreme dirençli kentler yaratalım diyoruz. Bir taraftan da kaçak yapılaşma almış başını gidiyor. Biz köylerde bunu başlattık. Yerden yere vuruyorlar bizi, 7 tane villa yıkmışız. Gerekirse 10 tane villa yıkarız. Çünkü Yalova’nın tarım arazileri noktasında zaten kısıtlı bir arazisi var. Toplamda %12’lik bir arazimiz var. Bunu da İstanbul’dan, Kocaeli’den, Bursa’dan kendisine yazlık yapmak hayaliyle buraya gelenlere peşkeş çekmeye niyetimiz yok. Dolayısıyla bu noktada da şehirleşme açısında çok stratejik bir karar vermek durumundayız. Nasıl şehirleşeceğiz, bu noktada insanların ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağız. Kent Konseyleri bir üst pencereden bakıp, bu kentlerin dinamiğini, yapılanmasını çalışıp, politika üretmesi gerekiyor. Dolayısıyla bizim sizlerden büyük beklentimiz var Hasan başkanım. Yalova’da çok güzel hizmetleriniz oldu. İl Genel Meclisi Başkanı olarak entelektüel birikiminizle, buradaki yapmış olduğunuz sivil toplum kuruluşlarına getirdiğiniz açılımlarla çok güzel şeyler yaptınız. İnşallah yeni başkanlığınızla birlikte yeni bir kapı açılır. Biz de sizlere bu noktada destek olmaya çalışırız” dedi.

BELEDİYELER KANUNU’NDA DA YENİ BİR REFORMA İHTİYAÇ VAR’
Belediyeler Kanunu’nda yeni bir reforma ihtiyacı olduğunu dile getiren Vali Kaya, “Belediyelerin mevzuatla ilgili çok ciddi bir reforma ihtiyacı var. Belediyelerimiz aşırı bir şekilde borçlanma yükü altındalar ve yatırım yapamıyorlar. Dolayısıyla yeni dönemde mevzuatla birlikte bunu da kısıtlamak lazım. Oraya istediği elemanı alamamalı, belediyeler de personel alırken kriterleri belli olmalı. Yalova’da, ben hizmet alamıyorsam, yatırım bütçesinde para yoksa; bu vatandaşa yapılan bir haksızlık. Hiçbir belediye başkanı parkı alıp yerine başka bir şey koyamamalı, bunun engeli olmalı. Sosyal donatı alanlarını azaltabilmek için konutların altına ticari alan yapılmamalı. Ticari alan yapıp, sosyal donatı alanlarını azaltıyoruz. Sonra dönüyoruz diyoruz ki; parkımız yok, yolumuz dar, okulumuzun yeri yok. Bunu düzeltebilmek bizim elimizde. Dolayısıyla çok katı kurallar getirmeden maalesef bunu uygulayamıyoruz. Belediyeler Kanunu’nda da yeni bir reforma ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Belediyeler, tekrar kendilerine çeki düzen verip, bu noktada yeni bir borçlanmaya gitmemeli, yeni bir personel almamalı, ihtiyacı olduğu kadar personelle çalışıp, yatırıma daha fazla kaynak aktarabilmeli, kamu kaynağını etkin kullanma noktasında da sınırların çok ciddi bir şekilde çizilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunlar Yalova’ya mahsus söylediğim şeyler değil. Genel olarak Türkiye’de gördüğümüz eksiklikler. İnşallah yeni dönemde bu yapılacak çalışmalarla birlikte daha iyi ortamlarda depreme dirençli ve toplumun ihtiyacını karşılayacak ortamlarda yaşamak hepimize nasip olur” ifadelerini kullandı.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.