Ülkemiz

NASIL BİR DONANMA ?

Yayınlama: 03.06.2024
A+
A-

Nihayet yıkıldı ve döndük başa !
Şimdi bu makalem biraz uzun olacak . Bu sebeple baştan özür dilerim . Ancak konu önemli .
Önce biraz eskilere gidelim .
Mustafa Kemal ATATÜRK , TERMAL KAPLICALARINI uluslararası platforma açma kararı alınca kafasına bir konu takılmış. Konu şu : Yalova , aynı zamanda İstanbul’a çok yakın harika bir sayfiye noktası . Dolayısı ile buraya sadece yabancı misyon değil , İstanbul’un memurin topluluğu da gelmeli.
Termal’de , orman , sağlık herşey var , ancak denize girme imkanı yok . Bildiğim ve büyüklerimden duyduğum kadarı ile Atatürk bu konuya çözüm olarak şimdinin Donanmanoktasını TERMAL işletmelerine , plaj hizmeti verilmesi kaydı şartıyla tapusu ile dahil etmiş.
Bu sebeple bizim çocukluğumuzdan beri ismi ESKİ PLAJolarak bizim kuşağa ulaşmış.
Sonraları , sanırım Termal İşletmelerinin Denizcilik Bankası’nda olduğu bir dönemde burası İstanbul’da emekli amirallerin kurduğu DONANMA VAKFINA devredilmiş. Günümüzde isminin DONANMA olarak kalması da bu sebepten.
Çete Mehmet , Gürbüz Yılmaz , Recep Sezen’li işletme dönemlerini geçelim .
İş Vefa Salman döneminde farklı(!) vizyondaki işletmelere kalınca işin içine siyaset girmiş oluyor . İllegal çıkmalarla falan güzelim ATATÜRK vizyonu maalesef bitiyor.
Sonuç ?
Sonuç şu ne zaman Yalova Belediyesine geçtiğini bilmediğim güzelim mekan , eski başkan Tutuk’un , illegal çıkmaları yıkmaya başlamasıyla virane hale dönmekte gecikmiyor. Ve nihayetinde mekan belediye tarafından tekrar Donanma Vakfına iade ediliyor.
Donanma Vakfı’da yeri Yalova Valililiği paralelinde İl Özel İdareye kiralıyor .
Bu devir protokolunda da yerin Yalova Belediyesi tarafından tamamen yıkılıp , dümdüz bir alan olarak Özel İdareye teslimi yer alıyor.
Şimdi yer Yalova Belediyesi tarafından dümdüz edildi.
İl Özel İdaresine teslim edildi.
İl Özel idaresi de burayı tekrar Yalova’ya yakışır bir halde hizmete açmak için çalışmalara başladı.
Fakat yeni yapılanma en erken önümüzde ki sonbaharda yapılacak .
Bu arada Mehmet Gürel , İl Özel İdaresine baskı yapmaya başlıyor . “ Ben burayı seçim kampanyasında , halka açık çay bahçesi yapacağım “ diye söz verdim demeye başlıyor.
Mimar Savaş Dinçer kusura bakmasın ama , başlarım böyle belediyecilik vizyonuna !
Yahu Gazi Paşa caddesinin , deniz tarafı zaten abuk-sabuk yapılaşmalarla baştan aşağı zaten çay bahçesi . Burası mı kusur kaldı ?
Allahtan Mehmet Gürel , İŞİN EHLİ ! Ya olmasaydı ? Yanmıştık demek ki !
Şimdi burası , bu yaz sezonu boş kalacak !
Ben sanmıyorum da , kesin birileri , bazı yancılar buraya “ Siz yeni projeye başlayana kadar biz çay bahçesi olarak işletelim “ diye belediyeye baskıya başlamışlardır.
Neyse ben geleyim yine işin pozitif yönüne .
İl Özel İdaresi burayı tekrar hangi vizyonda işletmeye açacak ? Bu soru daha önemli.
İl Genel Meclisi başkanımız sayın Soygüzel ile görüştüm. Dedikleri aynen şöyle : “ Abi , Bir defa burası Yalova’mızı yansıtan bir işletme olacak. Örneğin bizim yöresel olarak muhteşem organik , coğrafi işaretli ürünlerimiz var . Buraya her gelen Yalova’mızı tekrar keşfedecek “Güzel .
“ Yani sayın Başkanım ? “ dedim. Başkan devam etti : “ Mesela Konya’da KIRKİKİNDİ isimli bir mekan var . Burası Belediye oluşumu ama , vizyon olarak Belediyeye ait olduğunu işaret eden bir bir tabela vesair objeyi kullanmamışlar . Vatandaş yanlış anlamasın diye. İstersen Google’a gir bir bak abi “ dedi.
Ve ilave olarak , buranın projesi için gerekli meslek insanları ile çalışmalara başladıklarını da söyledi.
Bugün Google’a girdim . Bu KIRK İKİNDİ isimli işletmeye baktım . Güzel sade bir yer . Mönülerine baktım . Tatlıları ve yemekleri harika ve Konya’ya özel . Yani ben Konya’ya gidersem muhakkak giderim . Çünkü sunumlarda güzel .
Ama Hasan kardeşim .. Sayın Soygüzel . Dikkatinizden kaçan farklı noktalar var : Mesela :
İç Anadolu , merkez Konya olmak üzere özel mutfak kültürüne sahip bir bölgemizdir. Bizim bölgemizin böyle bir mutfağımız yok . Bizim mutfak , Ermeni , Boşnak , Arnavut ,tatar mutfağı orjinlidir. Çünkü Konya’nın geçmişinde Selçuklu Türkleri varmış. Ama bizde bu yok . Yani bize özel bir mutfağı burada uygulayamazsınız .
Yalova’nın organik ürünlerini de, buradaki mutfakta kullanma mecburiyetiniz yok . Mimari planlamada yeni işletmeye , Halkla İlişkiler masası , vestiyer olan bir LOBİ alanı yaparsınız. Burada da dekoratif camekanlar içinde bize özel ürünleri tüketici ile buluşturabilirsiniz diye düşünüyorum .
Sayın Soygüzel , bakın size bir tavsiyede bulunayım :
Bir İstanbul gezinizde lütfen ailenizi de yanınıza alın ve Süleymaniye Camii’ne gidin. Burası tam anlamı ile bir külliyedir. Bahçesinde caminin mimarisine dahil bir mekan var . Adı DAR-ÜL ZİYAFE .
Bu DAR-ÜL ZİYAFE zamanında Kanuni’nin yabancı misafirlerine yemek verdiği bir yermiş.
İçeri girin . Harika bir ambiyans var . Sanki Kanuni dönemindeymişsiniz gibi hissediyorsunuz kendinizi .
Geniş daire masalar…
Harika masa üstü dizaynı…
Zarif ve şık servis kadrosu…
Ve en büyük özelliği mönüsünün birebir aynısı olarak OSMANLI MUTFAĞI !
Alkol yok . Zaten buraya yapılacak yeni yeri devlet işleteceği için alkol izni verilmez.
Şerbetler…. Et yemekleri…. Salatalar….. Zeytinyağlılar….
Müthiş.
Şimdi Termal’deki LİMAK TERMAL oteli gözünüzün önüne getirin. Burası İsmail ATİK’inTermal’e , Yalova turizmine kazandırdığı İLKve TEK icraattır. Limak gurubu burasını aslına uygun olarak restore edip hizmete açtı .
Atatürk dönemini ayniyle aksettiren bir otel. Oda numaraları bile 1938’den başlıyor .
Gelelim DONANMA’nın yeni projelendirmesine sayın başkanım :
Burası iç ve dış özellikleri ile Atatürk’ün , DOLMABAHÇE SARAYINDA yabancı misyonu ağırladığı bir salonun aynısı gibi yapsanız ? Tavan yapısını da DAR-ÜL ZİYAFE gibi KUBBELİ yapsanız ….
Perdelerini , masalarını aslına uygun yaptırsanız….
Mutfağını da aynı DAR-ÜL ZİYAFE’deki gibi OSMANLI MUTFAĞI yapsanız ….
Müzik olarak sadece ATATÜRK’ümüzün dinlediği müziklerden seçseniz….
Mutfak konusunda Osmanlı Mutfağında kompetan bir dostumuz da var. Adı YUNUS EMRE AKKOR . Kendisinden danışmanlık hizmeti de alabilirsiniz.
Bakın başkanım , AKSA gurubuna sorun . Onların onlarca yabancı –yerli misafirleri geliyor. Bunlar yıllarca Karamürsel’deki COŞKUN BALIK’a misafirlerini götürürlerdi. Şimdilerde ise Bursa’ya götürüyorlar….
Tersanelerdeise yine onlarca yabancı mühendis çalışanları ve yabancı misafirleri var . Bir sorsanıza onlara bunlar akşam şöyle güzel bir yemek yemek istediklerinde nereye gidiyorlar ?
Yakında İMES tam kapasite ile açılacak..
İlimizde 65 adet civarında acente var . Onlarla toplantı yapın. İstanbul’a gelen binlerce başta Rus ve İran’lı olarak üzere turist var . İstanbul acenteleri ile görüşsünler , zaten TERMAL’e turları var . Burayı da yemek noktası olarak kullanırlar .
Benim dediğim gibi yaparsanız son bir ricam var. Sakın Yalova’lı bir işletmeciye teslim etmeyin. Çünkü böyle yaparsanız burası çok kısa sürede eş-dost , hemşeri yerine dönüşür. Hizmette de kalite kalmaz.
Burada Türk Kahvesini külde , KAHVECİ GÜZELİile yaparsınız…
Türk çayı fincanda değil kesinlikle İNCE BELLİ ile sunulmalı . Anladınız siz ne demek istediğimi ?
Sevgili okuyucularım. Benim yazdıklarım , sadece benim naçizane fikrim.
Sayın SOYGÜZEL, hepimizin dostu. Varsa fikirleriniz ona sizlerde iletin..
Benim derdim , burası Yalova’nın vitrini olsun. Burası düğün salonu olarak ziyan edilmesin…
İki çay içip , çekirdek kabuklarını ortalıkta bırakanlarca kullanılmasını istemiyorum. Kusura bakmayın..
Saygılarımla

Yazarın Son Yazıları
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.