FLAMİNGOLAR HERSEK LAGÜNÜNDE

FLAMİNGOLAR HERSEK LAGÜNÜNDE
Yayınlama: 08.07.2024
A+
A-

Marmara bölgesinin en önemli sulak alanlarından biri olan Hersek Lagünü, 256 tür kuş çeşitliliği ile kuşların üreme alanı olmaya devam ediyor.

 

Son yıllarda artan konaklama, yaşama ve üreme yoğunluğu bu yıl da Altınova Belediyesi tarafından alınan önlemlerle artarak devam ediyor. Alana ÖKA (önemli kuş alanı) özelliği katan kara gagalı sumru “Thalasseus sandvicensis”  ülkemizde İzmir Gediz Deltası ile birlikte sadece Hersek Lagününde ürüyor.

 

Kara gagalı Sumruların bu yıl 30 çiftin üzerinde ürediğini belirten Altınova Belediyesi Kuş Gözlemcisi Fatih Bülbül,’’ Kara gagalı sumruların  bu yıl 30 çiftin üzerinde alanımızda ürediğini gözlemledik. Bu üreme kaydı Lagünümüzde bu güne kadar gözlenen en yüksek sayı olması nedeniyle sevindiricidir. Ayrıca bu yıl Hersek Lagün ve çevresinde yaklaşık 45-50 kuş türünün( poyrazkuşu, yeşilbaş, bahri, uzunbacak, akdeniz martısı) ürediğini yaptığımız çalışmalarla tespit ettik.’’ dedi.

 

BÜLBÜL:‘’DOĞASEVERLERİ BEKLİYORUZ’’

Sonbahar, kış aylarında Hersek Lagünü’nde yüzlercesini bir arada gördüklerini de belirten Bülbül,’’ Flamingolar “Phoenicopterus roseus” bilindiği gibi yazın üreme bölgelerinde bulunmaktadırlar. Tüylerindeki kırmızı renk tonlarını yedikleri karidesten (artemia salina) alan “Allı turna” olarak da bilinen bu renkli kuşların bu günlerde Hersek Lagünü’ne gelmeye başladıklarını görüyoruz. Son gözlem çalışmalarında 71 bireylik erişkin bir grup flamingo gözlenerek kayıt altına alınmıştır. Başta flamingolar, kıyı kuşları, ördekler, balıkçıllar, dalgıçlar ve alanımızda konaklayan diğer kuşları gözlemlemek ve onların görsel şölenine tanıklık etmek için  öğrencileri, doğa ve kuş fotoğrafçıları ve tüm doğaseverleri Hersek Lagünü’ne bekliyoruz.’’ diye konuştu.

 

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.