Karamürsel’in şirin balıkçı kasabası Ereğli’nin tarihi evleri, bölgeyi ziyaret edenlerin dikkatini çekmeye devam ediyor.
Karamürsel’in 700 yıllık balıkçı köyü, şimdilerde mahalle olan Ereğli, Kurtuluş Savaşı yıllarında uğradığı Yunan işgali nedeniyle büyük zarar görmüş. Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın askerleri, işgalcileri bozguna uğratınca, köyü terk eden işgal ordusu, arkasında ne varsa yakıp yıkarak gitmiş. Bu nedenle işgalden kurtuluşa bir enkazla ‘merhaba’ demiş Karamürsel’in Ereğli mahallesi..
Daha sonra yaralarını saran Ereğlili vatandaşlar, bu tarihi evleri Cumhuriyet’in ilk yıllarında inşa etmiş. Bu nedenle evler bir asırdan daha eski değil. Başka bir deyişle Ereğli’nin tarihi evleri, Türkiye Cumhuriyeti ile yaşıt.
Bir insan grubunu kalabalık olmaktan kurtarıp, millet yapan en önemli özelliktir tarih bilinci. Yüzyıllardan damıtılıp gelen yaşayışlar, gelenekler, tecrübeler ve üretim ilişkileri o yerin tarihini, geçmişini, bir anlamda kimlik kartını oluşturur. Ereğli’deki evler de böyle. Bakmayın önlerinden geçen geniş asfalt yola ve doldurulmuş denizine.
O tarihi evler vakti zamanında denize nazırdı. Kapıdan çıkan örme bereli balıkçı, nafakasını çıkarmak için beş adım attığında kayığında olurdu. Ama olanı olduğu gibi bırakmaktan ve doğayla uyumlu yaşamaktan duyduğumuz rahatsızlık burada da göstermiş kendini. Dolduruvermişiz güzelim denizi.
YEŞİLÇAM FİLMLERİNDE
Kendi yaşadığımız güzellikleri, çocuklarımız ve torunlarımızın da yaşayabilmesi için Ereğli’nin her biri şaheser olan tarihi evlerine Büyükşehir Belediyesi sahip çıktı. ‘Ereğli Evleri Hayat Buluyor’ projesi kapsamında Ereğli’deki Çıpalı Konak ve bir tescilli yapıda restorasyon çalışmaları başlatıldı.
Yeşilçam filmlerine mekân olan bu tarihi evler, özgün yapısıyla restore edilerek günümüze kazandırılıyor. Tarihi ve estetik açıdan oluşturdukları dokuyla Ereğli’nin simgesi haline gelen evler içinde en dikkat çekici olanlardan Çıpalı Konak ve 5, 6, 7 parselde bulunan tarihi Ereğli evi günümüze kazandırılıyor.
Osmanlı Türk evinin geleneksel özelliklerini yansıtan üsluplarıyla sahile paralel olarak uzanan, çoğu iki katlı, ahşap kagir Ereğli evleri restorasyon çalışmaları tamamlandığında sosyal ve kültürel amaçlı kullanılacak.
ÇIPA MOTİFLİ EV
Adını ön cephesinde yer alan çapa şeklindeki kabartma motiflerinden alan ve Ereğli evlerinin en dikkat çekenlerinden olan Çıpalı Ev, bir zemin iki normal kattan oluşan ikiz yapı özelliği gösteriyor. Ön cephesindeki Ereğli’yi yansıtan çıpa motiflerinin yanı sıra, giriş kapılarına çıkılan çift taraflı merdivenleri de ayrı bir estetik unsur olarak öne çıkıyor.
Çıpalı Ev’in dışında bölgede yapımında yöresel malzemelerin de kullanıldığı 20’ye yakın ev günümüze ulaşabildi.
‘Ereğli Evleri Hayat Buluyor’ projesi kapsamında 262 ada, 5, 6, 7 no’lu parsellerde bulunan sivil mimari yapı da restore edilecek. 112 metrekare taban alanına sahip yapı 3 kattan oluşuyor. Toplam 336 metrekare kullanım alanlı ahşap karkas yapı aslına uygun olarak restore edilerek günümüze kazandırılacak. Restorasyon çalışmalarının bir yıl içinde tamamlanması planlanıyor.