Küresel düzeyde yerimizi görmek ve dünya ulusları içindeki algımızı ölçmek adına uluslararası kuruluşların yayımladığı araştırma verilerine ve raporlarına bakmak önem atfeder.
Bu bağlamda bu kuruluşların yayımladığı veriler hem kendimizi gözden geçirmek için hem de belirttiğim gibi dünyadaki görünürlüğümüzü ölçmek için kıymetlidir.
Amerika Birleşik Devletleri Washington merkezli uluslararası insan hakları kuruluşu FREEDOM HOUSE, 2024 yılı “İnternette Özgürlük Raporu”’nu yayımlamış.
– 72 ülkenin internet özgürlüğünün değerlendirilmesinin yapıldığı raporda, bu yıl (2024) internetin 19 ülkede özgür, 32 ülkede kısmen özgür ve 21 ülkede özgür olmadığı belirtilmiş.
– İnternet özgürlüğü değerlendirilmelerinin yapıldığı raporda Türkiye, 30 puandan 31 puana yükselmiş.
– Fakat yine de Türkiye, “İnternetin özgür olmadığı ülkeler” kategorisinde yer almış.
– Dezenformasyon Yasası’nın ilk 18 ayında 41 gazeteci hakkında 27 soruşturma açılmış; 10 gazeteci gözaltına alınmış, 15 gazeteci hakkında dava açılmış ve 18 gazeteci hakkındaki soruşturmalar da devam ediyormuş.
(Kaynak: sözcü gazetesi web sitesi)
İnternet teknolojilerinin baş döndürücü raddede insanların yaşamlarında kolaylıklar tesis ettiği bir gerçek iken…
Türkiye’de hâlen küresel değişmelere inat çağımızın gerisinde kalmamız gerçekten de düşündürücü. Belki bazıları diyebilir, bu yayımlanan raporlara veya istatistikî verilere “güvenmemek” gerekir, ne de olsa merkezi okyanus ötesi veya NATO bağlantılı diye…
Tamam da yeri geldiğinde iktidarın zamanında ne güzel icraatlar yaptığından “dem vuran” yayım-yayın-raporlara ses çıkarmayanlar, pekâlâ bu donelerin de güvenilirliğinden kuşku duymamaları gerekir diye, düşünüyorum.
Ülkemizdeki resmi kurumların yayımladıkları-açıkladıkları verilerin güvenirliği ve inanılırlığı veçhesinden kamuoyunun neredeyse tamamen hemfikir oldukları noktasında… Alternatif yayımlara ve verilere de bakmak zorundayız.
Bir başka yayımlanan rapor da, DÜNYA EKONOMİK FORUMU (2024) “Küresel Cinsiyet Uçurumu” raporu.
TÜRKİYE, Avrupa bölgesi açısından bakıldığında 40. sırada yer alırken, dünya ölçeğinde ise 127. sırada yer almış.
İşin üzücü tarafı, Türkiye’nin küresel düzlemde Suudi Arabistan’ın altında olması.
Türkiye, siyasî hamaset adına büyük hedefler koyuyor…
İddialı sloganlar belirliyor…
Toplumun ve milletimizin zihnini ve algısını dingin tutmak için, elindeki tüm propaganda araçlarına başvuruyor…
Ama gelinen düzlük neticesinde…
Toplum içinden yansıyan görüntü bağlamında…
Son dönem yaşanan toplumsal çözülme ve çürüme neticesinde ve bu mukayeseli rakamlar da dikkate alındığında, ülkemizin tayin edilen hedeflerin yanından bile geçemediği aşikâr.