E-FATURA PROGRAMI NEDİR?

E-FATURA PROGRAMI NEDİR?
Yayınlama: 29.12.2023
A+
A-

e-Fatura programı, kâğıt faturanın dijital ortamda hazırlanmış halidir. Kâğıt faturalara alternatif olarak çıkan e-Fatura, Gelir İdaresi Başkanlığının belirlediği yasalar çerçevesinde oluşturulur. Güvenilir bir yapıya sahip olan program, hukuki süreçlerde resmi evrak niteliği taşır.

Ticari işleri kolaylaştırmak için hayata geçiren e-Fatura programı, klasik faturalara kıyasla çok daha hızlı ve pratik bir şekilde oluşturulur. Bu durum zamandan tasarruf etmenizi sağlar. GİB tarafından geliştirilen sistem XML tabanlı ve açık kaynaklı bir programdır. Bu sayede mevcut yazılımlarınızı değiştirmenize gerek kalmadan entegre edilebilir.

e-Fatura programı ne işe yarar?

e-Fatura programı, fatura oluşturma işleminizi çok daha güvenli bir şekilde yapmanızı sağlar. Oluşturduğunuz faturalar, sadece sizin yetkilendirdiğiniz kişiler tarafından görülebilir. Üstelik e-Fatura programı, sınırsız yetkilendirme alanı sunar. Bu sayede alanında uzman kişileri yetkilendirerek daha güvenilir ve kontrollü bir sistem inşa edebilirsiniz.

e-Fatura programında yer alan bilgiler, kâğıt faturadakilerle hemen hemen aynıdır. Dijital programda da alıcıya ve satıcıya ait spesifik bilgiler yer alır. Ancak dijital ortamda hazırlanan faturanın oluşturması ve iletmesi çok daha kolaydır. Örneğin kâğıt faturaların gönderimi zaman alırken e-Faturaları tek tuşla iletebilirsiniz.

e-Fatura programı ile fatura oluşturma aşaması, çok daha pratik ve kontrol edilebilir hale gelir. Kâğıt faturalarda bir rakamı yanlış yazdığınızda hatanızı düzeltmeye çalışmak oldukça zahmetlidir. Oysa e-Fatura programı kullananlar, yaptığı yanlış bir işlemi tek tuşla telafi edebilir. Bu durum asıl işinize odaklanmanızı kolaylaştırır.

e Fatura programı kullanma avantajları nelerdir?

e-Fatura kullanmak işyeri sahiplerine pek çok yönden avantaj sağlar. Bu avantajlardan biri fatura giderlerini minimuma indirmesidir. Kâğıda, mürekkebe ve matbaaya ihtiyaç duymadan hazırlayabileceğiniz e-Faturalar, hazırlama maliyetini minimuma indirir. Üstelik tek tuşla alıcıya ulaştırabileceğiniz e-Faturalar, kargo gibi dağıtım hizmetlerini de ortadan kaldırır. Bu sayede faturanızın alıcıya ulaşması için günlerce beklemenize ve artı bir ücret ödemenize gerek kalmaz.

e-Fatura programının avantajlarından biri de çevre dostu olmasıdır. Kâğıt kullanımına gerek duymadan hazırlayabileceğiniz e-Faturalar, binlerce ağacın kesilmesine engel olur. e-Fatura programı içerisinde oluşturduğunuz her fatura GİB tarafından tasarlanan özel bir sistem içerisinde saklanır. Bu sayede sahip olduğunuz e-Faturaları yıllarca biriktirebilir; yırtılma ve kaybolma gibi durumlar yaşamadan fatura arşivi oluşturabilirsiniz.

509 No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde bazı işletmelerin e-Fatura tutmakla yükümlü olduğu belirtilir. Ancak e-Faturanın avantajlarından yararlanmak isteyenler de zorunlu olmasa bile başvuruda bulunabilir. Başvurunuzun onaylanması için mali mühre sahip olmanız gerekir. Kamu Sertifikasyon Merkezine başvurarak mali mühür sahibi olabilirsiniz.

e-Fatura avantajlarından yararlanmak için sahip olduğunuz mühürle Gelir İdaresindeki formu doldurmanız gerekir. Formda “özel entegrasyon” alternatifi yer alır. Bu alternatifi seçebilir, özel entegrasyon hizmeti sunan eLogo’da bir hesap oluşturabilirsiniz. Hesap oluşturduktan sonra e-Fatura programını aktif hale getirerek kullanmaya başlayabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.