Bugün itibarıyla yaygın bir şekilde kullanılan e Arşiv Fatura uygulaması, zaman ve maliyet konusunda sağladığı ayrıcalıklarla dikkat çekmektedir. Bu konuda tüm standartlar, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenmiştir. Sistem sayesinde faturanın dijital alanda yaratılması, ibraz ve raporlamalarının gerçekleştirilmesi mümkün hale gelir. Küçük ölçekli işletmeler de dahil olmak üzere pek çok işletme, müşterilerine e-Arşiv faturalarını iletebilirler.
Elektronik faturanın türlerinden biri olan e Arşiv Fatura; günümüzde e Fatura uygulaması ile sıklıkla birbirine karıştırılır. Çevre dostu olan bu sistem, e-Fatura mükellefi olmayan kişilere yönelik olarak kesilebilmektedir. Teknik ve hukuksal olarak geleneksel faturalarla aynı niteliklere sahip olan bu elektronik faturalara dair diğer detayları içeriğimizde bulabilirsiniz.
e Arşiv Fatura sistemine dair en sık sorulan sorulardan biri de bu sistemin zorunlu olup olmadığıdır. Öncelikle belirtmek gerekir ki e Arşiv Fatura sistemine dair zorunluluk, GİB tarafından sunulan şartlara ve dahil olduğunuz sektöre göre değişebilmektedir. Bu hizmeti almak adına entegratörlerden yararlanabilirsiniz. Fakat sisteme katılım noktasında tek opsiyon bu değildir. GİB E-Arşiv Portal uygulaması ile beraber ücret ödemeksizin de faturaları dijital ortamda oluşturmak mümkündür.
Gelir İdaresi Başkanlığı zorunlulukla alakalı koşulları ve alt sınırı her sene düzenli olarak güncellemektedir. Örneğin geçen seneye dek yıllık ciroları en az 3 milyon TL olan şirketler bu sisteme geçmek zorundaydı. 1 Ocak 2024 ve sonrasında ise gün içinde vergi mükellefi olmayanlara yönelik olarak düzenlenen faturaların toplam bedeli en az 6.900 TL olan işletmelere bu zorunluluk getirilmiştir.
Hangi ölçekte olursa olsun e Arşiv Fatura sistemine geçiş yapan işletmeleri pek çok avantaj beklemektedir. Bu avantajlardan öne çıkanları şu şekilde sıralamak mümkün: