DowAksa, karbon elyaf malzemelere yeniden hayat verecek ‘Sürdürülebilir Fikirler Yarışması’ düzenliyor. Döngüsel bir tasarım anlayışı ile işlevini tamamlamış ürünlerin yeniden kullanıma sokulmasının hedeflendiği yarışmaya lisans/lisansüstü öğrencisi veya mezunu ve meslek hayatına devam eden profesyoneller katılım sağlayacak.
Türkiye’nin lider karbon elyaf üreticisi DowAksa, sürdürülebilirlik ve yenilikçiliği desteklemek adına önemli bir adım atıyor. Şirket, döngüsel tasarım prensiplerini teşvik etmek ve işlevini tamamlamış ürünlerin yeniden kullanımını teşvik etmek amacıyla Repurpose Reimagine-Karbon Elyaf Malzemelere Yeniden Hayat Verecek Sürdürülebilir Fikirler Yarışması düzenleyecek. Bu yarışmada katılımcılardan, rüzgar türbinlerinde kullanılan karbon elyaf pultrüze profiller için yeni ve yaratıcı kullanım alanları geliştirmeleri isteniyor. DowAksa, bu sayede döngüsel ekonomiye katkı sağlamayı, çevresel etkiyi azaltmayı ve sürdürülebilirliği teşvik etmeyi hedefliyor.
DowAksa’nın düzenlediği yarışmaya son proje yükleme tarihi 19 Eylül 2024 olacak. Döngüsel ekonomiye katkı, çevresel pozitif değer yaratma ve uygulanabilirliğin değerlendirme kriterleri arasında bulunduğu fikir yarışmasına lisans/lisansüstü öğrencisi veya mezunu ve meslek hayatına devam eden profesyoneller katılım sağlayabiliyor.
Yarışma kapsamında; boyutları 83 milimetre, 105 milimetre ve 120 milimetre enlerinde, 5 milimetre kalınlığında ve 300 metreye kadar istenen uzunlukta kesilebilen ürünlerin, akılcı ve uygulanabilir fikirlerle yeniden kullanıma sokulması bekleniyor. DowAksa’nın düzenlediği ve organizasyonunu Yapı Medya İletişim’in üstlendiği yarışma hakkında daha fazla bilgiye ve ilgili şartnameye yarışma sitesinden ulaşılabiliyor.
Yarışmanın jüri üyeleri arasında önemli isimlerin yer alıyor. Bu isimler arasında Boğaziçi Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Ersoy, Sabancı Üniversitesi Kompozit Merkezi Direktörü Doç. Dr. Burcu Saner Okan ve İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersan Üstündağ gibi akademisyenler bulunuyor.
Yarışmanın takvimi de duyuruldu. İlanın Mayıs 2024’te yapıldığı belirtilirken, sorular için son tarih 28 Haziran 2024 olarak açıklandı. Proje teslim tarihi ise 19 Eylül 2024 olarak belirlendi. Jüri değerlendirme toplantısının ise 16-18 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleştirileceği duyuruldu. 31 Ekim Cuma günü ise sonuçlar açıklanacak.