ÇINARCIK BELEDİYESİNDE HALK BİLGİLENDİ

ÇINARCIK BELEDİYESİNDE HALK BİLGİLENDİ
Yayınlama: 06.11.2024
A+
A-

Konuşmasına Çınarcık halkını selamlayarak başlayan Kurt ”  Sizlerinde hatırlayacağı gibi 3 Mart 2024’te, aday ve projelerimizi tanıttığımız toplantıda, “Sadece ve sadece dürüstlüğümüzle kazanacağız.” demiştik. 21 Mart 2024’te, yerel seçim kampanyamızın ilk mitingi olan Çamlık Mitinginde ise,  “En güzel günlerimiz, henüz yaşamadıklarımızdır” demiştik.Ne mutlu ki, dürüstlüğümüzle kazandık ve ne mutlu ki, zorlu virajları, sarp vadileri aşarak, en güzel günlerimize doğru adım adım ilerliyoruz” dedi

Çınarcık Belediye Başkanı Avni Kurt,  2014’te göreve geldiğinde karşılaştığı vahim manzaranın benzerini, bir dejavu gibi 2024’te yaşadıklarını vurgulayarak “.5 Nisan’da yönetimi devraldık, ilk hayırlı olsun ziyaretlerini ve tebrik telefonlarını alacaklı firmalardan aldık. 5 yıl boyunca hesapsız ve programsız şekilde girilen işler yüzünden mağdur olan alacaklı firmalar kapımıza dayandı. Alkışlarla girdiğimiz belediyenin koridorlarında, ertesi gün  alacaklı firmaların yetkililerinin topuk sesleri duyuluyordu. Bu ayak sesleri; Çınarcık Belediyesi’nin ne hale getirildiğinin melodisiydi aslında. Belediyenin borçlu olduğu firmaların listesi, dört sayfayı kaplıyor.  Seçim döneminde yaptıklarımız sayfalara sığmaz deniyordu, meğerse sayfalara sığmayan şey, alacaklı firmaların listesiymiş.Şimdi size, Çınarcık Belediyesi’nin 31 Mart 2024 tarihli borç rakamlarını tek tek açıklıyorum”diyerek listeyi kamuoyuyla paylaştı.

SGK İL MÜDÜRLÜĞÜ : 49. 984.216,16

SGK PRİM. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ: (EMEKLİ SANDIĞI) 5.889.391,15

İLBANK (SUKAP DAHİL)  : 16.010.826,25

BANKA KREDİLERİ: 8.892.507,00

BÜTÇE EMANETLERİ-BELEDİYE PERSONEL LTD ŞTİ DAHİL :  92.133.432,01

DİĞER EMANETLER: 6.372.999,80

İL ÖZEL İDARE: 3.059.540,47

YEŞİL KÖRFEZ SU BORCU: 33.906.299,75

BELEDİYE İŞ SENDİKASI: (KADROLU İŞÇİLER) : 2.203.359,51

DOĞU MARMARA KALKINMA AJANSI: 1.502.885,87

TÜRKİYE BELEDİYELER BİRLİĞİ: 119.239,77

PERSONEL ŞİRKETİ MUHASEBELEŞMEMİŞ HAKEDİŞ (MART AYI) : 12.633.000,00

ULUDAĞ ELEKTRİK BORCU : 1.300.000,00

MAVİ DENİZ ARITMA BİRLİĞİ: 11.519.180,00

Çınarcık Belediye Başkanı Avni Kurt, Mavi Deniz Atık Su Arıtma Birliği’ne yaklaşık 11.520.000 olan borcu, yapılan ödemelerle  3.651.000 TL’ye düşürdüklerini belirterek “.Son olarak Mal Müdürlüğüne olan borç rakamımızı açıklıyorum. Biz göreve geldiğimizde bu rakamın 28.561.815,97 olduğu bilgisine sahiptik. Oysaki Malmüdürlüğünden en son aldığımız veri, rakamın 73 milyon olduğunu gösteriliyor.Dolayısıyla Çınarcık Belediyesi’nin 31 Mart 2024 tarihli toplam borç rakamı, Cumhuriyet Meydanı’na ve belediyemize astığımız 274 milyon rakamının üzerindedir. Devraldığımız belediyenin toplam borcu, 318.526.878 TL’dir. Bir parçası olduğumuz Mavi Deniz Atık Su Arıtma Birliği’nin UEDAŞ’A 2.432. bin 350 TL elektrik borcu vardı.  Belediyemizin UEDAŞ’a borcu ise, 1 milyon 25 bin TL idi. Önceki yönetim, son dört ay UEDAŞ’a bir kuruş dahi ödeme yapmamış. Biz göreve gelir gelmez, UEDAŞ’a olan borçlarımızı protokole bağlayarak ödemeleri yapmaya başladık.Bununla birlikte, 5 yıl boyunca belediyemizin iş yaptığı ilaçlama şirketine de tek kuruş ödeme yapılmadığını tespit ettik. Firmaya olan 10.760.580 TL borcu, yaptığımız ödemelerle 1.974.000 TL’ye düşürdük” dedi.

5 yıl boyunca ilaçlama şirketine, son dört ay ise UEDAŞ’A hiç ödeme yapılmadığı gibi, işçilerin sendikalarına da ödeme yapılmadığını vurgulayan Kurt”Sendika borcundan ötürü, 2023’te Çınarcık Belediyesi’nin 42 parseline, 2 aracına ve 2 alacağına haciz koyulmuştur. Protokol yaparak 5 parsel üzerindeki haczi kaldırdık.İcralık olan sadece belediyenin parselleri değildi. Bu kentte yaşayan insanların belediyeye olan güvenleri de icralıktı. Bu kentin geleceğine dair umutlar da icralıktı. Biz, 7 ayda o icrayı da kaldırdık. İnsanların bu belediyeye olan güvenini arttırdık. İnsanların umudunu arttırdık. Bugün bir umut varsa, bu, bizim yokluk içerisinde hayata geçirdiğimiz projeler sayesindedir.O projeleri birazdan aktaracağım. Ama ondan önce, görevi devraldığımızda karşılaştığımız manzarayı anlatmaya devam etmek istiyorum.Önceki yönetim tarafından, seçime bir ay kala iki adet belediye otobüsü satın alındı. Otobüslerin belediyeye maliyeti, yaklaşık 12 milyondur. Muhasebe kayıtlarını geriye dönük incelediğimizde, söz konusu firmaya sadece 3 milyon TL ödeme yapıldığını tespit ettik.” diyerek şöyle devam etti.

“Yine önceki dönemde, yeni İtfaiye binasının yapımı için, belediyenin kasasına hibe ve kredi olarak toplam 8 milyona yakın para girişi olmuş. İller Bankası’ndan gelen bu paranın tamamı İtfaiye binası için kullanılmış olsaydı, bina çoktan hizmete sokulmuştu. Gelen paranın izini sürdüğümüzde, firmaya sadece 1 milyon TL  ödeme yapıldığını tespit ettik. Geriye kalan paranın nereye harcandığı ise muammadır…Önceki yönetim,  belediyeye 183  personel aldı. 5393 sayılı Belediye Kanunu, çok açık bir şekilde, personel maliyetinin bütçe gelirlerinin yüzde 40’ını aşamaz diyor.Kanuna aykırı bir şekilde alınan personeller neticesinde bu oran yüzde 88’e ulaşmıştır. Bu kanunsuz alımlar nedeniyle, belediyemiz yaklaşık 60 milyon kamu zararına uğratılmıştır. Üstüne basa basa tekrar ediyorum. Bu alımlar nedeniyle belediyemiz yaklaşık 60 milyon kamu zararına uğratılmıştır.Biz göreve geldiğimizde, Mavi Deniz Atık Su Arıtma Birliği personeli dahil toplam personel sayısı, 355’ti. Şu an ki toplam sayı, 282’dir.

7 aylık görev süremiz zarfında, ‘73’ çalışan belediyemizle yollarını ayırmıştır. Bu 73 personelden sadece ikisinin, cezaevine girdikleri için iş akdi tarafımızca feshedilmiştir. Söz verdiğimiz gibi hiç kimsenin ekmeğiyle oynamadık.  Görevini bırakan personellere yaptığımız tazminat ödemelerinin toplam tutarı ise yaklaşık 10 milyondur.Kanuna aykırı şekilde işe alınan personele ödenen tazminat ve  önceki yönetimden devraldığımız borç yükü nedeniyle, altı ayda mali açıdan hareket alanımızı genişletemedik. Takdir edersiniz ki, elimizde, 60 aylık mali enkazı, 7 ayda düzeltecek bir sihirli değnek yok.

Biz, Çınarcık Belediyesi olarak, Çınarcık’a gönül verenler olarak, çok uzak olmayan bir gelecekte mali durumumuzu düzelteceğimize inanıyoruz. Bu yöndeki çalışmalarımız kararlılıkla ve titizlikle sürmektedir.Nasıl bir belediye devraldığımızı özetle anlattık. Şimdi ise belediyeyi devraldıktan sonra proje ve hizmet bağlamında neler yaptığımızı anlatmak istiyorum.Göreve geldikten sonra hayata geçirdiğimiz ilk proje, İstihdam Masası oldu. İşsiz vatandaş ile işveren arasında köprü vazifesi gören İstihdam Masası birimimiz ile işsizliğe çare olmak için çalışmalarımıza başladık.İlçedeki firma ve işletmelerle temaslar kurduk. Yalova’daki firmalar ile işverenleri belediyemizin meclis toplantı salonunda buluşturduk.

İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü’nün çatısı altında kurduğumuz İstihdam Masası birimimize, kurulduğu günden bu yana  yazılı ve online olarak toplam 303 başvuru gerçekleşti. Bu başvuru sahiplerinden 40’ını iş imkanına kavuşturduk. Bu kentte hiç kimseyi çaresizliğe terk etmeden, hiçbir işsize kayıtsız kalmadan,  işsizlik gibi sosyal bir yaraya  merhem olabilmek için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz.İstihdam Masası’nın ardından  Esnaf Buluşmaları’nı düzenledik. Esnafımızın sorunlarını ve taleplerini dinledik. Ve toplantıda ifade edilen sorun ve talepleri, belediyemizde enine boyuna konuştuk ve tartıştık. Atılabilecek adımları da peyderpey attık. Esnaf bir kentin hayat damarıdır.

Bizler bu bilinçle, esnafımızla diyalog kanalarımızı daima açık tutacak, onlarla temaslarımızı ve iletişimimizi sürdüreceğiz. Sezon başında düzenlediğimiz Esnaf Buluşmaları’nı, önümüzdeki dönemde de belirli aralıklarla düzenlemeye devam edeceğiz. Hayata geçirdiğimiz üçüncü proje, “El emeği, göz nuru Üreten Kadın Pazarı” oldu. Birileri, üreten kadınları belediye dükkanından kovarken, biz onlar için pazar kurduk. Evet, üreten girişimci kadınlarımız için ilçenin en merkezi noktası olan Cumhuriyet Meydanı’nın yanı başında 125 metrekarelik alana, 25 metrekarelik, suya ve rüzgara dayanıklı 5 çadırdan oluşan bir Pazar kurduk. Geçtiğimiz sezon bu pazarda, 161 üreten kadın, el emeği ürünleri satışa çıkardı.

Bu kadınların 150’si Çınarcık Halk Eğitim Merkezi’ne bağlı kursiyerlerden, 11’i usta öğreticilerden oluşmakta idi.Pazarımızın hemen yanında da, 7 ev hanımı  satışlarını gerçekleştirdi.Üreten Kadın  Pazarımızda, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen, coğrafi işaretli ürünümüz Çınarcık İşi’de satışa sunuldu. Çınarcık İşi’nin tanıtımına ve bilinirliğine katkısından ötürü de bu pazarımızı önemli buluyoruz. Yaz aylarında hizmet verecek olan pazarla; kentimizde yaşayan kadınların gelir elde etmelerine vesile olmaya devam edeceğiz.

7 aylık görev süremiz zarfında hayata  geçirdiğimiz bir diğer uygulama, Askıda Fatura uygulamasıdır… Pandemi döneminde zuhur eden bu uygulamayı, Çınarcık’ta  devreye soktuk. Su faturasını ödeyemeyen, ödemekte güçlük çeken dar gelirli vatandaşlarımıza, belediyemize başvurarak faturasının askıya alınmasını talep etme imkanı yarattık. Talebi inceledikten sonra faturayı, belediyemizin web sitesinde isimsiz bir şekilde yayınlıyoruz. Hayırsever vatandaşlarımız da bu faturaları ödüyorlar. Faturanın kime ait olduğunu da, kimin ödediğini de gizli tutuyoruz. Çünkü bizim kültürümüzde ve inancımızda, alan el ile veren elin gizli kalması, görünmemesi esastır.

İstihdam Masası, Esnaf Buluşmaları, Üreten Kadın Pazarı ve Askıda Fatura dışında, bir yeni projenin de ilk adımını attık. Engelliler İçin yaşanabilir Çınarcık projesi…. Bu proje kapsamında, kentin belirli noktalarına engelli park yerleri yaptık. Belediyemizin önü, bankaların önü ve Turyol İskelesi’nin içindeki otoparkta yaptığımız engelli park yerlerinin sayısını , önümüzdeki günlerde ihtiyaçlar doğrultusunda arttıracağız. Bununla birlikte, proje kapsamında; atıl durumdaki engelsiz plajları tepeden tırnağa yeniledik.

Önümüzdeki dönemde, sosyal dışlanma riski altındaki engellilerimiz için sahillerimize engelli rampası yapacak, Meydan’daki şarj istasyonunu aktif hale getirecek ve Engelsiz Cafe, Alo Engelli Hattı, Engelsiz Çocuk Parkı projelerimizi de  pratiğe dönüştüreceğiz.Biraz evvel aktardığım tüm projeler, toplumun kırılgan gruplarına yönelikti. İstihdam Masası, işsizleri, Üreten Kadın Pazarı kadınları, Askıda Fatura dar gelirlileri, Engelliler için yaşanabilir Çınarcık projesi ise, isminden de anlaşılacağı üzere engellileri merkezine almaktadır.

İşsizler, engelliler, kadınlar, dar gelirliler gibi toplumun kırılgan gruplarını kucaklayıp, onların sorunlarını çözeceğimizin, her ne makul talep ve ihtiyaçları varsa gidereceğimizin sözünü buradan veriyorum. Bu kapsamdaki çalışmalarımızı, kısa, orta ve uzun vadeli olarak uygulamaya sokacağız. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları arasında yer alan, Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar başlığı altında; toplumda kırılgan durumda olan insanların ihtiyaçlarına özel önem gösterilmesi gerektiği belirtilmektedir. Eşitsizliklerin Azaltılması başlığı altında ise, “2030’a kadar yaşa, cinsiyete, engelliliğe, ırka, etnik kökene, dine, ekonomik ya da başka bir statüye bakılmaksızın herkesin güçlendirilmesi ve sosyal, ekonomik ve siyasi olarak kapsanmasının desteklenmesi” gerektiğine işaret edilmektedir. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na uygun olarak attığımız adımları, önümüzdeki günlerde de atmaya devam edeceğiz.

7 aylık görev süremiz zarfında, kültür sanat açısından da başarılı bir grafik çizdik. Hem etkinlikler düzenledik, hem de etkinliklere destekler sunduk.Doğa Sporları Festivali’ne destek olduk. Türkiye Hava Sporları Federasyonu tarafından düzenlenen Marmara Bölgesi yamaç paraşütü hedef şampiyonasına destek olduk. 4. Geleneksel Karadeniz Şenliklerine destek olduk. İlki düzenlenen Hamsi Festivali’ne destek olduk. Bir coğrafi işaret olan aronya üzerine düzenlenen festivale destek olduk. Yalova Belgesel Film Festivali’ne destek olduk.

Desteklerin dışında, belediye olarak Ağustos ayının başında, Altın Çınar Festivali’nin 17’ncisini,  Melek Mosso, Zakkum, Zeynep Dizdar gibi Türkiye’nin sevilen şarkıcılarının   konserleri, Diyetisyen Ersin Özdemir ile Ömür Kurt’un söyleşileri ve ödül programları ile dolu dolu bir şekilde gerçekleştirdik.Belediyenin kasasından tek bir kuruş dahi çıkmadan gerçekleştirdiğimiz festival sürecinde kent nüfusu ciddi ölçüde artarken, bu durum kent esnafına önemli ölçüde katkı sundu.İl genelinde büyük yankı uyandıran 17. Altın Çınar Festivalinin ilk gününde, sünnet şöleni de düzenledik. 5 yıl boyunca bir kez yapılan sünnet şölenini, biz, gelir gelmez yaptık. Önümüzdeki yıllarda da yapmaya devam edeceğiz.

30 Ağustos Zafer Bayramı’nı da, üç günlük süren konser programıyla kutladık. Küçük bir kız çocuğuyken bu kentin kaldırımlarında dans ederek yürüyen Aydilge’nin, 1960’lı yıllardan beri hayranlıkla dinlenen Moğollar’ın ve genç sanatçı Ufuk Beydemir’in sahne aldığı programla, coşku ve eğlence dolu geceler yaşadık.Yalova Turizm Birliği Başkanı kimliğimle  şunu da söylemek isterim ki; Çınarcık’ın turizmde marka kent olması, bir kültür sanat kenti olarak bölgesinde inci gibi parlaması amacına dönük olarak gerekli adımları atacağız.

İstihdam Masası sözünü verdik, tuttuk.

Esnaf Buluşmaları sözünü verdik, tuttuk.

Festivaller yapacağız dedik, yaptık.

Kadınlar için pazar kuracağız dedik, kurduk.

7 ayda, sadece bunları yapmadık. “Çınarcık’ta Farkındalık Seminerleri” projesini başlattık. Bu seminerlerde; uzmanlar tarafından ücretsiz bir şekilde eğitimler verilmektedir. Amaç, hayatımızı etkileyen birçok konuda farkındalığı arttırmak ve bilinçlendirmektir. Seminerlerin ilkini, belediye personelimize verdik.“Meme Kanseri Farkındalık ayı” olan ekim ayının sonunda düzenlenen seminerde, İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim  Merkezi’nden hemşireler eğitim verdi.Proje kapsamında, kasım ayında, tüm vatandaşlarımızın  katılım sağlayabileceği ‘Akciğer Kanseri Farkındalık Semineri’ düzenleyeceğiz.

Seçim döneminde halkımıza verdiğimiz  “Madde bağımlılığı ile mücadele edeceğiz.” sözünün gereği olarak, seminer programımıza bağımlılık konusunu da dahil ettik. Bunun için Yeşilay ile temas kurduk. Kadına yönelik şiddet ve afet konuları üzerine düzenleyeceğimiz seminerler için ise, İlçe Emniyet Müdürlüğü ve AFAD ile temaslarımızı gerçekleştirdik. Ulusal basında da yer alan projemizle, sağlık kültür ve sosyal hayata dair konularda farkındalığı arttırmayı hedefliyoruz.

Hazır afet demişken, burada bir parantez açmak istiyorum. Bu ay içerisinde, Yalova Sivil Arama ve Kurtarma Derneği ile bir protokol imzalayacağız.“Seçim döneminde, afete hazırlık sürecinde STK’larla işbirliği yapacağız.” demiştik, bu sözümüzü de yerine getireceğiz. Dün gerçekleşen Kasım ayı belediye meclisinde, protokolün imzalanması için şahsıma yetki verilmiştir.İmzalayacağımız bu protokol, Çınarcık’ta olası bir afette söz konusu dernek mensuplarının gönüllü olarak görev yapmalarını içeriyor. Ve bu dernek, belediye personelimize ve halka, afet konusunda bilinçlendirme eğitimleri verecek. 29 Nisan 2024’te, Çınarcık Meslek Yüksekokulu’nda düzenlenen,  İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’nun katıldığı “Yerel Yönetimlerde Afet Yönetimi” konferansına katılmıştım. Konferansta yaptığım konuşmada,  99 Depreminin yer ile yeksan ettiği Veli Göçer sitelerinden bahsetmiştim.

Buradan tekrar söylüyorum: Bizler, Veli Göçer manzaralarını bir daha yaşamamalıyız arkadaşlar. Yıkılan binaların önünde yakılan ağıtları, siyah bir gecenin ertesinde beyaz kefenlere sarılan, mezarlıkları dolduran bedenleri,  gözümüzün önünden gitmeyen o manzaraları bir daha yaşamayalım.Çınarcık Belediyesi olarak, depreme ve diğer afetlere hazırlık hususunda, tüm olanaklarımızı seferber edeceğiz. Bilim insanları ile, devletin ilgili kurumlarıyla ortak hareket edip, gerekli iş birliklerini tesis ederek, bu kentin afetlere dirençli hale getirilmesinin gayreti içerisinde olacağız. Kefen beyaz, toprak karadır; ölüm soğuktur dostlarım. Ve Şükrü Erbaş’ın dediği gibi, ölümün sevgisi yoktur. Bu kentte hiç kimsenin depremde ve diğer afetlerde yaşamını yitirmemesi için, evlerinden barklarından olmamaları için, üzerimize düşenleri yapacağız.

Bu vesileyle; 17 Ağustos ve 6 Şubat  Depremlerinde yaşamını yitirenleri rahmetle anıyorum.Kısa zaman zarfında yaptıklarımızı anlatmaya devam etmek istiyorum.2023 yılının Kasım ayı Belediye Meclisi’nde, önceki dönem belediye başkanına dolgu alanında yapılacak projeler için tam yetki verilmişti. Fakat dolgu alanının belediyemize tahsisiyle ilgili hiçbir girişimde bulunulmadı.Biz gelir gelmez, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı, Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğü’ne, tahsisle alakalı girişimde bulunduk. Girişimlerimizin neticesinde, dolgu alanının belediyemize tahsis edilmesi için gerekli olan alt dosyaların hazırlanması süreci başlatıldı. Çok kısa zamanda tahsisin gerçekleşeceğini umuyoruz. Sürecin takipçisiyiz.

Takipçisi olduğumuz bir başka süreç hakkında da bilgi vermek istiyorum. Önceki dönemde harcı yatırılmadığı için dava dosyası yenilenemeyen, 10 Mayıs 2024’te bizim harç yatırarak dosyasının yenilenmesini sağladığımız belediyemize ait bir arsayla ilgili, 23 Ekim 2024’te, ne mutlu ki, belediyemizin lehine karar çıkmıştır.Vaktiyle hastaneye huzurevi yapılması için bu arsayı şartlı bağış olarak vermiştik. Gelinen noktada mahkemeyi kazandık. İstinaf yolu mevcut olan dava sürecinin kısa zamanda tamamlanmasını ve söz konusu arsanın belediyemize geçmesini bekliyoruz. Belediyemizin hakkını mahkeme salonlarında savunmaya, hukuki süreçleri takip etmeye devam edeceğimizi özellikle belirtmek istiyorum.

Yaptıklarımızı anlatmaya devam edelim.Bizim Altın Karınca Ödülü kazandığımız  Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi, göreve geldiğimizde bakımsızlığa terk edilmişti. Gelir gelmez; ameliyathanesinden dolaplarına kadar birçok yerini yeniledik.Seçim döneminde verdiğimiz sözlerden birinin gereği olarak, yeni eğitim ve öğretim yılında, okullarımıza desteklerde bulunduk. Okullarımızın bakım ve onarımlarını yaparak, çocuklarımızın eğitim gördükleri fiziki şartları iyileştirdik.Kentimizdeki engelsiz plajlar atıl bırakmıştı, yeniledik.Hasanbaba’da heyelan nedeniyle çöken yola sırtlarını döndüler, biz ise 700 metre uzunluğunda alternatif yol açıp üzerine sathi kaplama asfalt döktük.Sahilde, yaz mevsiminde yaklaşık 1000 tona yakın yosun temizliği yaptık.Liman bölgesi, Yosun Sokak’ta 107 m’lik deniz taş tahkimatı yaptık.Kanalizasyon noktasında; 20 adet parsel bağlantısı yaptık.  Toplam 512 metre ise kanalizasyon yeri hat imalatı yaptık.Kent içinde 1 km yol açtık, yaklaşık 2500 ton stabilize malzeme döktük.Kent genelinde toplam 25 ton torba asfalt, 77 ton sıcak asfalt dökümü gerçekleştirdik.Yaklaşık 1500 M² parke onarımı yaparken,  15 metre perde beton, 320 M² ise baskı beton ve kaldırım çalışması gerçekleştirdik.Aylarca yapılmayan Taşliman Mahallesi Barbaros Caddesi’ndeki kaldırımı, hızlıca yaptık.UEDAŞ’la iş birliği yaparak, elektrik hatlarının yerin altına alınmasını sağladık.Çamlık’ı Koru’ya bağlayan sahil yolunda onarım çalışması gerçekleştirdik.İhmal edilmiş olan sahil şeridindeki ışıklandırma sorunu çözdük.Minibüs durağını Ziraat Bankası’nın karşısına taşıyarak, uzun süredir çözüm bekleyen durak sorununu çözdük.Karpuzdere Mahallesi’nde taziye evi için yer tahsis ettik. Önümüzdeki yaz mevsimine kadar taziye evini tamamlamayı planlıyoruz.

Gelen onca paraya rağmen tamamlanmayan İtfaiye binasını tamamlamak için gayretlerimizi aralıksız sürdürüyoruz. Bu noktada, yüzde 10 kadarıyla imalat yaptık.Yol yıkama, ilaçlama, sahil düzenleme ve çevre düzenleme çalışmalarını periyodik olarak yaz boyunca gerçekleştirdik.Yeni banklar ve konteynerler aldık.Geçtiğimiz sezon temizlikte bir sıkıntı yaşadık. Temizlikte yaşadığımız sıkıntının iki ana nedeni vardır: Birincisi; personel azlığı, ikincisi ise araç sıkıntısıdır. Biraz evvel bahsettiğimiz kanun nedeniyle, yeni personel alımı yapamadık. Mali durumumuz nedeniyle de araç alamadık.Önümüzdeki dönemde, mali durumumuzu iyileştirip  öz kaynaklarımızla yeni araç alımı yapacağız ve personel konusunda özel bir formülü devreye sokarak, personel sıkıntısını çözeceğiz. Bunun detaylarını günü geldiğinde kamuoyu ile paylaşacağız.

Belediyemiz bünyesinde Kent araştırmaları ve proje geliştirme birimini kurduk. Bu birim bünyesinde, Kent Müzesi’nin kurulması adına çalışmalara başlayacağız.Nato Yolu’ndaki döküm sahasının rehabilite edilmesini içeren bir proje hazırladık. Proje alanı; 36 bin metrekare çöp döküm sahası, 62 bin metrekare toprak hafriyat alanıdır. Alan kullanıma kapatılmıştır.Bu alan için hazırlanan rehabilitasyon projesi bakanlık onayına sunulmuştur. Proje bakanlık tarafından onaylandıktan sonra, söz konusu alanda düzenleme yapılacak ve burası mezarlık alanı olarak kullanımımıza sunulacaktır. Bu sayede; hem ilçenin mezarlık  ihtiyacı giderilecek, hem de ilçenin girişindeki kötü görüntüye son verilmiş olacaktır.

Yaptıklarımız bunlarla sınırlı değildir. Araştırmalarımız neticesinde, Esenköy’de bulunan belediyemize ait mal varlıklarını tespit ettik.Ciddi bir mali değeri olan bu mal varlıklarından yararlanacak, belediyemizin kasasına para girmesini sağlayacağız. Esenköy demişken, Esenköy yolunda bulunan 15 dönümlük bir yerin, belediyemize tahsis edildiği bilgisini paylaşmak istiyorum. Tahsis edilen bu yerin projelendirmesi yapılmış; kullanım şekli, Garaj ve Depolama alanı olarak belirlenmiştir. Mevcut Garajımızın bulunduğu yerde ise, Belediye Oteli projemizi hayata geçireceğiz.Bunlarla birlikte,  Hasanbaba Mesire alanı için hazırlanan Gelişim Projesi’ni geliştirdik. Hazırlanan projeyi tadil ederek, konaklama alanı ve karavan parkını projeye ekledik.

Projede yaptığımız bu değişiklikle, alanın yatırımcılar tarafından daha cazip bir yere dönüştüğünü söyleyebilirim.Mesire alanı gelişim projesinde yaptığımız bu önemli değişikliğin yanı sıra;  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na, Taşliman ve Karpuzdere’de halk plajı yapılması için girişimde bulunduk.  Bu plajlardan birinde, önceki dönem iptal edilen Mavi Bayrak’ın aktif hale gelmesini sağlayacağız.Ve bütün bunlara ilaveten, önümüzdeki haftalarda uygulamaya sokacağımız projelerin de müjdesini vermek istiyorum.Sosyal belediyeciliğin gereği olarak Halk ekmek uygulamasına geçiyoruz. Bu uygulamayı hayata geçirerek, hem vatandaşımızın ucuz ekmeğe erişimini sağlamanın, hem de seçim döneminde verdiğimiz bir sözü daha tutmuş olmanın mutluluğunu yaşayacağız.Kuracağımız halk ekmek kabinleri için piyasa araştırması yaptık. Teklifler aldık. Önümüzdeki hafta, kentimizdeki fırınların yetkilileriyle de tek tek görüşeceğiz.Çok kısa bir zaman içinde, Çınarcık Belediyesi Turizm Anonim Şirketi bünyesinde uygulamayı hayata geçireceğiz. Halk Ekmek uygulamasının şimdiden, Çınarcık’ımıza hayırlı olmasını diliyorum.Yine önümüzdeki günlerde “QR Okut Eğitime Başla” projesini de uygulamaya sokacağız. Bu projeyle, kentimizdeki öğrencilere ücretsiz bir şekilde online eğitim hizmeti sunacağız.

İlk etapta 60 civarı öğrencinin bu sistemden yararlanmasını sağlayacağız. Önümüzdeki yıllar bu sayıyı ciddi ölçüde arttıracağız. Hem liselere hazırlık, hem üniversiteye hazırlık, hem de KPSS’ye hazırlık aşamasındaki kişiler, online eğitim veren sistemden ücretsiz olarak faydalanabilecek.Halk Ekmek ve online ücretsiz eğitim projelerini takiben;  kent lokantası, etüt merkezi, kadınlarımız için spor merkezi ve emekli kahvehanesi gibi projelerimizi de gerçekleştirmeyi planlıyoruz.Görevi devraldığımız günden bu yana, belediyemizin dış ilişkileri ve proje girişimleri bağlamında da önemli gelişmeler yaşadığımızı söyleyebilirim.7 aylık süre zarfında çok sayıda belediye başkanı ve üst düzey yöneticiyle temas kurduk. Aslında bu temasların ilki, seçimden iki ay önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Ekrem İmamoğlu ile gerçekleşmişti.Seçimden sonra ise; Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, İstanbul Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, Tuzla Belediye Başkanı Eren Ali Bingöl, Orhangazi Belediye Başkanı Bekir Aydın, Bursa Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Nilüfer Belediye Bşk. Şadi Özdemir ile temaslar kurduk. İsmini saydığım belediye başkanlarımızı ziyaret edip onlardan iş birliği sözleri aldık.

Hakeza Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü ile İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlükleri ile temaslar kurduk. Bu kurumların üst düzey yöneticilerle kurduğumuz temaslar oldukça verimli geçmiştir. Çevre belediyelerle sıkı bir iletişim ve iş birliği halinde olmaya devam edeceğiz.Yine dış ilişkiler bağlamında değerlendirilebilecek bir başka adım attık. Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli’nin Derince Belediyesi ile kardeş şehir olduk. Dün gerçekleşen Kasım ayı belediye meclis toplantısında alınan karar gereği, kardeş şehir sayımızı 6’ya çıkarmış olduk.Ve Çınarcık Belediyesi tarihinde hiç bulunulmamış girişimlerde bulunmak üzereyiz.Japon Büyükelçiliği tarafından açılan Yerel Projelere Hibe Programı’na ve Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti’nin ortak finanse ettiği AB-Türkiye İklim Değişikliği Hibe Programı’na proje hazırlığı yapıyoruz. Japon Büyükelçiliği’nin açtığı programa, “Arama kurtarma  aracı ve ekipmanları sağlanması” projesiyle başvuru yapacağız.

Finansmanını sağlayanlardan birinin Avrupa Birliği gibi büyük çapta bir kuruluşun olduğu AB-Türkiye İklim Değişikliği Hibe Programı’na ise, bir aksilik olmazsa “Atık Getirme Merkezi” projesiyle başvuracağız. Hem Japon Büyükelçiliği ile hem de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü bünyesindeki AB Yatırımları Dairesi Başkanlığı ile iletişime geçtik. Çınarcık Belediyesi’nin ilk defa yaşayacağı bu büyük deneyimler bizi oldukça heyecanlandırmaktadır.

Aralık ayının ortalarına kadar bu proje hazırlıklarımızı tamamlayacağız.Projelerimizi ve proje hazırlıklarımızı anlattım. Şimdi de, geçtiğimiz aylarda sosyal medyada ve yerel  haber sitelerinde yer alan “Çınarcık’ta su faturalarına şok zam.” haberi ve paylaşımları üzerine birkaç şey söylemek istiyorum.Kurumumuz; 2024 yılı mayıs ayı Belediye Meclisi’nde alınan karar gereği, suya %27 oranında zam yapmıştır. Ama bu zam niçin yapılmıştır? Bu zam kararının altında yatan sebep, kurumumuzca günbegün artan maliyetlerin karşılanamamasıdır.Elektriğe gelen zamla birlikte, suyu vatandaşa ulaştıran pompa sisteminin elektrik gideri fahiş düzeyde artmıştır. Aynı zamanda, atık su arıtma tesisimizin aylık 400 bin TL’yi aşan elektrik maliyeti söz konusudur.

Buna ek olarak; sıklıkla yaşanan su patlaklarının belediyeye maliyetlerini, döküm sahası ve personel maliyetindeki artışı, tüm bunları alt alta sıraladığımızda, alınan zam kararının niçin alındığı sorusu makul bir şekilde cevap bulmaktadır.2024 yılının Temmuz ayında ise; Yeşil Körfez Su Birliği’nin suya yüzde %57 oranında zam yapmasından dolayı, mecburiyet gereği mesken abonelerine %56,5 oranında zam yapılmıştır. Şayet bu zam yapılmamış olsa idi, ‘kamu zararı’nın oluşması kaçınılmaz idi.Bu kentte birlikte yaşadığımız vatandaşlarımızın zam konusundaki bütün tepki ve eleştirilere saygı duyuyorum. Demokratik olgunluğumuzun gereği olarak her eleştiriye açık olmakla birlikte, Çınarcık halkına hizmet etmekle memur olan Çınarcık Belediyesi’nin menfaatini her şeyin üzerinde gördüğümüzü de kamuoyunun bilgisine sunuyorum.

Ben bu kentin belediye başkanıyım. Görev yaptığım yedi ay boyunca, belediyeden tek bir kuruş maaş almadım. Maaş almadık ama, İstihdam masasıyla iş imkanına kavuşturduğumuz insanların dualarını alıyoruz.Üreten Kadın Pazarı ile gelir elde etme imkanı sağladığımız kadınların dualarını alıyoruz. Askıda Fatura ile kucak açtığımız dar gelirlilerin dualarını alıyoruz. Yüzü gülen yoksul bir insanın ağzından çıkan bir güzel duanın bize verdiği mutluluk, deste deste paralarla elde edilmeyecek bir mutluluktur. Bir maaştan çok daha kıymetli şeyleri alarak yolumuza devam ediyoruz.

Vatandaşın bana duyduğu güven, bir maaştan daha değerlidir. Maaş bugün alınmaz, yarın alınır. Bugün kaybedilen güven ise, yarın zor kazanılır.Bir belediye başkanına itibar katan şey, maaşı değildir. Makamındaki şatafat değildir. Makam aracı değildir.Bir belediye başkanına itibar katan şey, vatandaşa hizmet etmesidir.Ve bir belediye başkanına yakışan en güzel şey ise, dürüstlüktür. Dürüstlüğü bir kürk olarak görüyorum. Dürüstlük, bir insana kürk kadar yakışır. Ve hayat ve siyaset ne kadar soğuk olursa olsun, o kürkün içinde hiç üşümezsiniz.

Ben hakkını yedirmediğim tüyü bitmemiş yetimlerin belediye başkanıyım.  Sosyal hayatın dışına itilen engellilerin, umutla kapı kapı gezen işsizlerin, barınma hakkı dahil birçok hakka erişemeyen romanların,  her gün bu kentin caddelerini sokaklarını süpüren emektar temizlik işçilerinin, üreten kadınların, makamımıza ziyarete gelen küçük canlarımız Doğa Ali Yener’in, Asel Türkan’ın,  Meryem Ece Osma’nın belediye başkanıyım.

Seçim bitmiştir. Demokratik yarış sona ermiştir.Ben bu kentte yaşayan herkesin belediye başkanıyım. 31 Mart gecesi rozetimi çıkardım. Benim nazarımda, bu kentte yaşayan herkes eşit derecede kıymetlidir.Hiç kimseye düşmanlık beslemiyorum. Seçim döneminde yaşananlar, seçim döneminde kalmıştır. Herkes hür iradesiyle sandıkta tercihini yapmıştır. Artık hep birlikte Çınarcık’ı geliştirmenin, Çınarcık’ı ileriye taşımanın mücadelesini ve çabasını ortaya koymalıyız. Kapımız herkese açık. Gönlümüzde herkese yer var. Güvercin olmak şahin olmaktan evladır. Ben bu kentin dört bir yanında barış güvercinlerinin uçmasını istiyorum. Çınarcık’ın barışın, sevginin, huzurun kenti olmasını istiyorum.Sözlerimi tamamlamadan evvel, son bir şey daha söylemek istiyorum.Geçtiğimiz günlerde, Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde bulunan Doluçanak İlkokulu’na, Yasemin Koç Halk Kütüphane’mizden kitap gönderdik. Kilometrelerce uzağımızda bulunan o okula, kitaplarla birlikte sevgimizi de ulaştırdık.

Doluçanak İlkokulu’nun 2A ve 3A sınıfı öğrencilerine, Diyarbakır’ın sokaklarına; bu ülkede, köy okullarında, kuş uçmaz kervan geçmez yerlerde, zor şartlar altında eğitim gören tüm çocuklara buradan selamlarımı gönderiyorum. Kış mevsiminin  dondurucu ayazında, sabahları  o çocukları okuluna gönderen, çocuklarını okutmak için saçını süpürge eden tüm annelere buradan selamlarımı gönderiyorum.Bilgilendirme toplantımıza katılımlarınızdan ötürü hepinize teşekkür ediyor; önümüzdeki pazar günü, vefatının 86. yıl dönümünü idrak edeceğimiz  Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla ve rahmetle anıyor, hepinize saygılarımı sunuyorum.”

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.