Türkiye’nin ekonomik dinamiklerine etki eden önemli bir bölge olan Doğu Marmara, son yıllarda artan işsizlik sorunlarıyla karşı karşıya.
Türkiye’nin ekonomik dinamiklerine etki eden önemli bir bölge olan Doğu Marmara, son yıllarda artan işsizlik sorunlarıyla karşı karşıya. Yalova’nın da içinde bulunduğu bölgede işsiz sayısı, 2022 yılında 346 bin kişiye yükselirken, 2014 yılından bu yana işsizlik oranında yüzde 48’lik artış yaşandığı görülüyor. Konuyu gündeme taşıyan CHP Ekonomi Masası üyesi ve Yalova Milletvekili Tahsin Becan, “TÜİK tarafından açıklana makyajlı veriler bile ülke sanayisinin kalbindeki büyük deliği ortaya koyuyor. Ekonomik sıkıntılar derinleştikçe genç nüfusun gelecek perspektifindeki belirsizlikler de can yakıcı hale geliyor. Bu gidişle beyin göçü iktidarın övündüğü Türkiye Yüzyılının erken çöküşünü simgeleyecek ” dedi.
Gençler Arasındaki İşsizlik Oranı Alarm Veriyor
CHP Ekonomi Masası Üyesi ve Yalova Milletvekili Tahsin Becan, son 9 yılda Doğu Marmara Bölgesi’nde kayıt altına alınan işsizlik sorununu gündeme getirdi. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre 2014-2022 yılları arasında Bursa, Eskişehir, Bilecik, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova’yı kapsayan Doğu Marmara’da toplam işsiz sayısının yüzde 48, genç işsizlerin ise yüzde 44 oranında arttığını açıkladı. 2022 itibariyle Doğu Marmara’daki her 2 işsizden 1’inin 20-34 yaş grubunda olduğunun altını çizen Becan, “2022’de bölgedeki 8 ilde tespit edilen 346 bin işsizin 179 bini gençlerden oluşuyor. Genç nüfusun işsizlik oranındaki yüksek artış, geleceğe dair umutsuzluğu ve ekonomik güvencesizliği gözler önüne seriyor. Gençler gelecekten umutlu değil. Ülkenin ekonomik ve sosyal istikrarı doğrudan tehdit altında” diye konuştu.
Yanlış Ekonomi Yönetimi
Doğu Marmara Bölgesi’nde artan işsizliğin arkasında yanlış ekonomi yönetiminin olduğunu savunan CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, “İktidar küresel ekonomik dalgalanmalar, sektörel değişimler ve pandeminin etkileri ile mevcut işsizliği normalleştirmeye çalışıyor. Oysa sorun bundan daha derin ve yıllardır çözülemeyen yapısal sorunlardan kaynaklanıyor. Maceracı bir ekonomi yönetimi işsizlik sorununun derinleşmesine neden oldu. Planlamaya ve üretime dayanmayan, gençlerin istihdam olanaklarını daraltan sanayi politikaları nitelikli işlerde istihdamın yetersiz kalmasına neden oldu. Üstüne maceracı yönetimlerin elinde oyuncak haline gelen belirsiz ekonomi politikaları da eklenince durumu daha da karmaşık hale geldi” dedi.
Eğitim ve İstihdam Bağlantısı
Gençler arasında yüksek işsizlik oranının eğitim-istihdam bağlantısıyla yakından ilişkili olduğunu da belirten CHP Ekonomi Masası Üyesi Tahsin Becan, ekonomik reformlar kadar sosyal reformlara da ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Özellikle eğitim sisteminin iş dünyasının ihtiyaçlarına uygun biçimde revize edilmesi gerektiğini böylece gençlerin işgücü piyasasına girişini olumsuz etkileyen bu önemli faktörün ortadan kaldırılması gerektiğinin altını çizen Becan, “Eğitimle kazanılan becerilerin, istihdam fırsatlarına dönüşemediği durumlar, işsizliği artıran en önemli etkenlerden biridir” açıklamasını yaptı. Becan, bölgeyi derinden etkileyen işsizlik sorununu ortadan kaldırılması için kapsamlı ve entegre çözüm arayışlarına ihtiyaç olduğunu, bu kapsamda eğitim, istihdam ve ekonomik büyüme alanlarındaki politikaların koordineli bir şekilde yürütülmesi halinde, Doğu Marmara Bölgesi’nde ve ülke genelinde işsizlik sorununa karşı etkili bir yaklaşım oluşturabileceğini söyledi.
BECAN’DAN SORULAR
Bölgedeki genç işsizliğinin ulaştığı boyutlarla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren CHP Ekonomi Masası Üyesi ve Yalova Milletvekili Tahsin Becan, “Genç işsizliği, toplumsal istikrara ve sosyal dengelere olumsuz etkiler doğurabilir. Doğu Marmara Bölgesi ve Yalova İlimizde genç işsizlikle mücadele ederken sosyal uyumu korumak üzere hangi önlemler alındı?” diye sordu.
Becan, ayrıca “Doğu Marmara Bölgesi’nde işsizlik sorunu 2022 yılında ne ölçüde artmıştır? Yalova’daki işsiz ve genç işsiz sayısı nedir? 2014’ten bu yana bölgedeki işsiz sayısındaki yüzde 48’lik artışın nedenleri nelerdir?
Yalova İlinin de içinde yer aldığı Doğu Marmara Bölgesi’nde işsizlik sorunu genç nüfusu nasıl etkilemektedir? Gençlerin işsizlik oranındaki artışın genel ekonomik durumu nasıl yansıttığına dair bir değerlendirme yapılacak mıdır?
2022 yılı itibariyle Doğu Marmara Bölgesi’nde kayıt altına alınan işsizlerin yüzde 52’si 20-34 yaş grubundadır. Bu yaş grubunda toplam işsiz sayısının 179 bin kişi olduğu belirtiliyor. Genç işsizliğinin artışını engellemek üzere ne gibi politikalar geliştirilmektedir?” sorularını da yöneltti.