BAKAN KAÇIR, 20 FABRİKANIN TEMELİNİ ATTI

BAKAN KAÇIR, 20 FABRİKANIN TEMELİNİ ATTI
Yayınlama: 11.03.2024
A+
A-

Yalova Makine İhtisas OSB bünyesinde hayata geçirilen 5 üretim tesisinin açılışı ile 20 fabrikanın temel atma töreni; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Bir dizi ziyaretler ve açılışlar yapmak üzere Yalova’ya gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Yalova Organize Sanayi Bölgesi Toplu Temel Atma ve Açılış Töreni’ne katıldı. Gerçekleştirilen toplu açılış törenine; Yalova Valisi Hülya Kaya, AK Parti Yalova Milletvekilleri Ahmet Büyükgümüş ve Meliha Akyol, CHP Milletvekili Tahsin Becan, Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, siyasi partilerin belediye başkan adayları ile il protokolü hazır bulundu

‘Yerli, yenilikçi, yeşil, yüksek teknolojili ve yalın üretim’

Programda bir açılış konuşması yapan Yalova Makine İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir, 5Y üzerine hayata geçirdikleri üretim hamlesine yönelik bilgiler verdi. Özdemir, “Sayın Cumhurbaşkanımızın himaye ve destekleriyle kurmuş olduğumuz organize sanayi bölgemizde çalışmalarımıza önce dünyadaki çalışma örneklerini analiz ederek başladık. Sanayi strateji belgemizden ilham aldık. Envanter raporumuzu çıkardık. 5 temel stratejik eksen belirledik burada. Yerli, yenilikçi, yeşil, yüksek teknolojili ve yalın üretim olarak özetledik. Sayın Cumhurbaşkanımızın meşhur bir sözü var: ‘Ruhsuz ve kimliksiz yapılar inşa etmeyeceğiz’ diye. Bunu kendimize ödev yaptık. Anadolumuzun sivil ve otantik mimarilerinden esinlenen özgün, endüstriyel projeler geliştirdik. OSB’miz içerisindeki tüm yapılar, bütün fabrikalar hepsi Anadolu 5.0 adını verdiğimiz bu mimari konsepte inşa ediliyor” dedi.

‘Türkiye’nin sanayi geleceğine önemli katkılar sağlayacak’

Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya da konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “2017 yılında temelleri atılan OSB’miz, 5Y mottomuz ile yerli, yeşil, yenilikçi, yüksek teknolojili ve yalın bir üretim üssü olma vizyonuyla hayata geçti. Kısa sürede tamamlanan kamulaştırma çalışmaları ve altyapı yatırımları ile bugün 1. etapta 5 üretim tesisinde deneme üretimine başlama gururunu yaşıyoruz. 2029 yılında tam doluluğa ulaştığında 350 üretim tesisine ev sahipliği yapacak ve 20 bin kişiye istihdam sağlayacak olan OSB’miz, sadece bir iş bölgesi değil, aynı zamanda bir sanayi ekosistemi oluşturmayı hedefliyor. Bu ekosistemde, AR-GE çalışmaları, inovasyon ve sektörel gelişme ivme kazanacak. Kamu-Üniversite-Sanayi-Finans iş birliği modelini örnek bir şekilde hayata geçirmeyi hedeflediğimiz OSB’mizde, Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ve Yalova Nitelikli İstihdam Merkezi’nin de yer alması, bu is birliğinin en somut göstergesidir. Sürdürülebilirlik ilkesini merkezine alan OSB’miz, enerji verimliliği, atık yönetimi ve yeşil alanlar gibi konularda önemli adımlar atıyor. OSB’nin ortak enerji ihtiyacının güneş enerjisi santralleri ile karşılanması, arıtma tesisi ve kendi barajı ile tam sürdürülebilirliği yakalama hedefimiz, bu konudaki hassasiyetimizin bir göstergesidir. OSB’miz, sadece üretim tesisleri ile değil, sosyal donat alanları ile de mini bir sanayi şehri ve mesleki eğitim merkezi olma vizyonumuz, bu konudaki kararlılığımızı gösteriyor. Nitelikli çalışanın Yalova’dan sağlanması, yüzde 50 kadın istihdamı hedefi ve mesleki eğitim merkezi olma vizyonumuz, bu konudaki kararlılığımızı gösteriyor. Yalova Makine İhtisas OSB, sadece Yalova’nın değil, Türkiye’nin de sanayi geleceğine önemli katkılar sağlayacaktır. Bölgemize yeni yatırımlar çekmek, istihdamı artırmak ve ekonomiyi canlandırmak için önemli bir rol oynayacak olan OSB’miz, gelecek nesillere daha müreffeh bir Türkiye bırakmak için bir adım olacaktır.”

‘Yalova’ya 4 yeni OSB kazandırdık’

“Sanayileşme hamlemizden en üst düzeyde yararlanan sektörlerden biri de kuşkusuz ihracatını 22 yılda 12 kat artırarak 25,2 milyar dolara çıkaran makine sektörümüz” diyen Kacır, şu sözlere yer verdi: “Yalova’mız Bursa, Kocaeli, İstanbul gibi Türk sanayisinin merkezlerine komşu olmasına rağmen maalesef OSB’si olmayan illerimiz arasında yer alıyordu. Son 22 yılda Yalova’mıza 4 yeni OSB kazandırarak şehrimizi sanayi yatırımları için önemli bir merkez hâline dönüştürdük. Bugün 4 organize sanayi bölgemiz, 5 bin vatandaşımıza istihdam sağlıyor. 4 OSB’miz de tüm parsellerde üretime geçilmesiyle inşallah bu rakam katbekat artacak. 5Y olarak adlandırdığımız yenilikçi, yeşil, yüksek teknoloji, yalın ve yerli yaklaşımıyla hareket eden organize sanayi bölgemiz tüm Türkiye’de organize sanayi bölgelerimize örnek teşkil edecek bir model oluşturmayı başardı. Yeşil ve sürdürülebilir üretim altyapısı sunan organize sanayi bölgemiz, sanayicilerimizin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını karşılamak üzere elini taşın altına koymayı seçti. OSB’mizin bu doğrultuda yürüttüğü çalışmaların yanında yer alıyoruz. Ekim 2022’de bu kampüs bünyesinde temelini attığımız ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansımızın destekleriyle hayata geçireceğimiz “Nitelikli İstihdam Merkezi”yle çalışanlarımızı doğru yetkinliklerle donatacağız. Bugün de Yalova Makine İhtisas OSB bünyesinde toplam 847 milyon lira yatırımla hayata geçirilen 5 üretim tesisinin ve 3 sosyal donatı projesinin açılışını gerçekleştiriyoruz. Toplam yatırım tutarı 6 milyar lirayı aşan 20 fabrikanın ve 3 OSB sosyal donatı projesinin temelini atıyoruz. Temelini attığımız Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’yle şehrimizde kamu, üniversite ve sanayi iş birliğini kuvvetlendirecek önemli bir hamleyi gerçekleştiriyoruz. Mühendislik fakültemizde eğitim gören öğrencilerimiz artık üniversite öğrendikleri teorik bilgileri bizzat sanayide uygulayarak pekiştirme imkânına kavuşacak. Yine bugün temelini attığımız Kamu Kampüsü’yle de Yalova’da bakanlığımız ve bağlı kuruluşlarımızı tek çatı altında topluyoruz. Bir anlamda bakanlığı sanayicilerimizin ayağına getirerek bürokratik süreçlerle zaman kaybetmemelerini sağlıyoruz. Önümüzdeki dönemde Yalova’nın sanayide ve teknolojide başarı grafiğini daha yukarıya taşıyacak yatırımların önünü açmaya devam edeceğiz. Sanayicilerimizle, girişimcilerimizle yakın işbirliği içerisinde hareket ederek mevcut üretimi, ihracatı, istihdamı çok daha ileri noktalara çıkaracağız. Bizler Türkiye için çalışan, Türkiye için hayal kuran, Türk ekonomisinin büyümesi, gelişmesi, küresel ölçekte hak ettiği seviyelere ulaşması için taş üstüne taş koyan herkesin destekçisiyiz, yanındayız.”

‘Yalova’yı bilim merkezi haline getireceğiz’

Yalova’yı bilim merkezi haline getireceklerini söyleyen Kacır, “İnşallah Yalova’nın tüm okullarını TÜBİTAK kitaplıklarıyla hızla donatacağız. Belediye Başkanımız Mustafa Tutuk’un öncülüğünde bizim de desteklerimizle Yalova’yı hızla bir bilim merkezine kavuşturacağız” dedi.

İl Müftüsü İlyas Yılmaztürk’ün duasının ardından temel atma ve açılış için butona basıldı.

Yalova Valisi Hülya Kaya, AK Parti Yalova Milletvekilleri Ahmet Büyükgümüş ve Meliha Akyol, CHP Milletvekili Tahsin Becan, Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı ile Yalova Makine İhtisas OSB Başkanı Direnç Özdemir’in katıldığı programın ardından kentte Bilim Sanat Merkezi kurulması ve ildeki okullarda TÜBİTAK kitaplıkları oluşturulması projelerinin protokol imza töreni yapıldı.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.