Yalova Baro Başkanı Av. Elif Turnacı Çavuş, Yalova Barosu üyelerinin katılımlarıyla Yalova Adliyesi önünde, “Avukata Şiddete Son” demek İçin 81 İlde eşzamanlı olarak düzenlenen Ortak Basın açıklamasında “Türkiye Barolar Birliği olarak; avukata yönelik şiddetin normalleşmesine izin vermeyecek, onurla ve asla vazgeçmeden ortak mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz.” dedi.
Türkiye Barolar Birliği, avukatlara yönelik şiddete son demek üzere Av. Mehmet Erdal Çam’ın katledildiği Bodrum’da ve 81 ilde adliye önlerinde eş zamanlı olarak basın açıklamaları gerçekleştirdiler. Açıklamalarda cezasızlık politikalarının son bulması ve avukata yönelik şiddete karşı TBMM’de gerekli çalışmaların yürütülmesi talep edildi. Basın açıklamasını Yalova Baro Başkanı Av. Elif Turnacı Çavuş, okudu.
Avukatların her geçen gün daha fazla öldürme, yaralama, tehdit, hakaret gibi saldırıların mağduru haline geldiğini belirten Çavuş, “Bazen sözlü bazen silahlı olan; bazen müvekkilden bazen karşı taraftan kaynaklanan ve bazen yaralama bazen ölümle sonuçlanan bu saldırıların değişmeyen ortak bir yönü var: Avukatların bu saldırılarla karşı karşıya kalmalarının nedeni, yalnızca mesleki faaliyetlerini yerine getirmeleridir. Münferitmiş gibi görülen bu saldırılar, aynı zamanda avukatlık faaliyetine, savunmaya, dolayısıyla adil yargılanma hakkına ve adaletin tesisine yöneliktir” dedi.
Avukata yönelik şiddete ilişkin gerekli adımlar atılarak, özel olarak önlem alınmasının elzem olduğunun altını çizen Çavuş “Avukata saldırma pervasızlığını gösteren saldırganlar bu cüreti, mesleğin itibarsızlaştırılması çabasından ve cezasızlık politikalarından alıyorlar. İnfaz kanunlarında yapılan değişiklikler, cezasızlık politikalarını daha da derinleştiriyor. Avukata yönelik şiddetle, ciddi bir politika benimsenerek mücadele edilmediği sürece, tekil vakalarda verilen ancak infaz düzenlemeleri nedeniyle göstermelik kalan cezalarla yol alınması mümkün değildir” ifadelerini kullandı.
Çavuş, avukata yönelik saldırıların savunma hakkına yönelik olduğu vurgusuyla şunları söyledi; “Türkiye Barolar Birliğinin; avukata yönelik şiddetle ilgili olarak 4 Nisan 2022’de Türkiye Büyük Millet Meclisine, 8 Temmuz 2022’de Adalet Bakanlığına yapmış olduğu başvurularda dile getirilen; konunun öncelikli gündem maddesi haline getirilmesi, Meclis Araştırma Komisyonu kurulması, zorunlu tedbirlerin derhal alınması ve mevzuat çalışması yapılması şeklindeki açık, somut, net talep ve önerilerinin bir an evvel karşılanması, avukatlar için olduğu kadar yurttaşların savunma hakları için de zorunludur. Çünkü avukata yönelik saldırı, yurttaşın savunma hakkına yönelik saldırıdır”