40 dönüm arazi üzerine inşa edilen Altınova belediyesi Tıbbi Aromatik Bitkiler Bahçesi’nde, 2021’den bu yana yetiştirdiği bitki çeşidini yurt dışından getirttiği 50 ağaç ve çalı grubu bitkiyle birlikte tür sayısını 350’ye çıktı. Bahçe’de ilk kez lavanta hasadı yapılmaya başlandı.
Lavanta hasadıyla ilgili bilgi veren Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, “Tıbbi Aromatik Bitkiler Bahçemizde lavanta hasadımızı yapıyoruz. Lavantada ilk hasadımız. Yılda 2 kez lavanta hasadı yapabileceğiz. Bizim bahçemizdeki lavanta kendi türünde en kaliteli ürünlerden. Yetiştirdiğimiz lavantanın yağ oramı yüzde 3 oranında yağ çıkıyor. Aynı zamanda hasat ettiğimiz lavantaları satış reyonumuzda süs bitkisi olarak da vatandaşlarımızın beğenisine sunuyoruz.
“Her türün hasat zamanı farklı”
Bunun yanında; yayla çayı, reyhan ve kekik, biberiye ve nane hasadımıza da başladık. Şu anda hasat dönemi başlamış oldu. Bahçemizde 300’e yakın bitki tür bulunuyor. Bir de bunların yanında ağaç ve çalı grubu bitki türlerimiz var. Her türün hasat zamanı farklı zamanlarda olduğu için yıl boyunca ürünlerimizi alabilmekteyiz.
“Vatandaşlarımız, ürünlerimizi güvenle kullanabilir”
Hasadı yapılan bitkilerden çeşitli ürünler elde ediyoruz. Bitkilerden; çay, yağ, su gibi ürünler elde ediyoruz. Bunların tamamı da kendi tesislerimizde üretip bahçemizin içerisinde bulunan satış reyonumuzdan vatandaşlarımıza ulaştırıyoruz. Vatandaşlarımız ürünleri güvenli bir şekilde tesisimizden temin edebilir. Tesislerimizde çalışan tüm arkadaşlarımıza emeklerinden dolayı teşekkür ederim” diye konuştu.
Hasat edilen bitkiler hakkında bilgi verdi
Altınova Belediyesi Tıbbi Aromatik Bitkiler Bahçesinde hasat edilen bitkiler hakkında bilgi veren Altınova Belediyesi Ziraat Mühendisi Alihan Sevin, “Lavanta, Yayla Çayı, Reyhan ve Kekik hasatlarımıza başladık.
LAVANTA: Alanımızda üretimini yaptığımız lavantalarımızı çiçekleri olgunlaştıktan sonra hasatları aldık. Üretimini yaptığımız lavanta çeşidi içerdiği yüksek yağ oranı nedeniyle, toplandıktan sonra ar-ge merkezine götürülerek yağ çıkarım işlemi uygulanacaktır. Aynı zamanda hasadı yapılan lavantalar demet haline getirilerek satışı ve temini yapılmaktadır.
YAYLA ÇAYI: Yüksek bir antioksidan kaynağı olan ve bağışık sistemini kuvvetlendiren yayla çaylarımızın hasadı yapılarak kurutulmak üzere AR-GE Merkezimize götürülmüştür. Kuruyan yayla çayları paketlenerek satışı ve temini sağlanacaktır.
REYHAN: Osmanlı döneminden beri bu coğrafyada çokça kullanılan mor reyhanların yaprakları toplanarak aynı şekilde kurutulmak için ar-ge merkezine götürülmüştür. Kurutulan reyhanlar baharat olarak tüketilmek üzere paketlenecektir.
KEKİK: Baharat olarak tüketimi dışında çaylık olarak da kullanılmakta olan kekik türlerimiz alan içerinden hasat edilmiştir. Alanımız içerisinde çeşitli kekik türlerimiz bulunmaktadır. Bunlar; İstanbul Kekiği, İzmir Kekiği, Tarsus Kekiği, Adi Kekik ve Limon Kekiğidir” ifadelerini kullandı.