Gelecek Partisi (GP) Yalova İl Başkanı Kürşat Emre Çandır, yaşanan dersten dersler çıkartılarak ve beklenen deprem göz önünde bulundurularak acilen Yalova genelinde bir Kentsel Dönüşüm hamlesinin başlatılması gerektiğini ifade etti.
Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ilde çok ciddi can ve mal kayıplarına yol açan depremden yola çıkarak Yalova’yı ve beklenen deprem sonrasında yaşanacakları değerlendiren GP İl Başkanı Kürşat Emre Çandır ildeki bir çok binanın kentsel dönüşüme sokulmadığı taktirde 6,5 şiddetindeki bir depremde dahi yıkılacağını dile getirdi. Fatih Caddesi’nden de örnekler veren Çandır, “Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutlamaya hazırlanırken, İstiklâl Harbi’nin güney cephesinde vermediğimiz kaybı, bir hafta önce verdik maalesef. Acının tarifi yapılmadı, yapılamaz da. 1 Haftalık yas boyunca sustuk, yutkunduk, hıçkıra hıçkıra ağladık. Ama sustuk. Bağırırcasına sustuk !! Tarih 25 Kasım 2022. Yani yaklaşık iki buçuk ay öncesi. Gerek yerel basın ve yayın kuruluşları, gerekse sosyal medya kanallarında yayımlanan bir yazı kaleme almıştım. Yazıda, ‘Birisi Kentsel Dönüşüm Mü Dedi?’ diyordu. Öncelikle söyleyeyim, paylaştığım fotoğraflar, Yalova Bahçelievler Mahallesi’ne ait iki farklı binadan. İkisi de 99 depremi öncesi yapılmış, yani depremi atlatmış binalar. Atlatmış atlatmasına da, ilk depremde ben yıkılacağım diyor adeta. Öyle 7-8’e gerek yok. 6,5 yeter bana diyor. Düzce, Kasım 99 Depremi sonrası yapı stokunun yüzde 80’ini yeniledi. Yalova’nın çok ötesinde. Yalova’da ise boş arsalara yeni yapılan binalar hariç, kentsel dönüşüme tabi tutulan bina sayısı 1 elin parmaklarını geçmez. 40 seneyi aşkın bir süredir Bahçelievler Mahallesi’nde oturuyorum. Sokaklarını adım adım bilirim. Eczacı Sokak’ta bir, Stadyum Caddesi’nde 1 bina dışında kentsel dönüşüme konu olan bina hatırlamıyorum. Hele hele Fatih Caddesi’nde bir tane 6 katlı binanın yıkılıp yeniden yapıldığını hatırlamıyorum” dedi.
“Binlerce kişinin can güvenliği tehlikede”
Kentsel dönüşüme acilen başlanmadığı her dakikada binlerce kişinin can güvenliğinin tehlike altında olduğunu ifade eden Çandır, “Kentsel dönüşüm başladı deniyor. Başladı evet Roman Mahallesi’nde. Belki de en son başlanacak yer en önce başladı. Tamamına yakını tek katlı binaların deprem anında oluşturacağı tehlike, Fatih Caddesi’ndeki herhangi bir binanın oluşturacağı tehlikenin 20’de 1’i kadar. Ama biz Roman Mahallesi’nde başladık dönüşüme. Sebebini bilen biliyor ya, yazmayacağım o kelimeyi. 20-25 haneli, 6 katlı kara bahtlı binalar bir an önce kentsel dönüşüme tabi tutulmazsa yakın gelecekte Yalova’da binlerce insanın can güvenliği tehlikeye girecek. Yapılması gereken net. Öncelikle asfalt, elektrik direği işlerine ara verilecek. Yeraltı isale hattına yapılan yatırıma eyvallah. Bakanlık, belediye, kim varsa derhal kentsel dönüşüm çılgınlığı başlatılacak. Önce yapı testleri hemen başlatılıp, resimlerdeki riskli binalar öncelikle olmak üzere topyekun yeniliğe girilecek. Yerinde yenileyenler yerinde, yerinde yenileyemeyenler ise periferde yapılacak yeni binalarla takas yöntemiyle otopark zorunlu olacak şekilde yeniden yapılacak. Bugün başlansa, minimum 5 seneyi bulur ki, Yalova’nın 1 saniyesi bile yok ! Yalova’yı yönetenlerin (Roman Mahallesi hariç) kentsel dönüşümle ilgili bir planlarının olmadığı bir gerçek. Olsaydı, 4 buçuk senedir bir adım atılırdı. Ama Yalova halkı da bu atılmayan adımları bir kenara yazıyor. Siz çarşı pazar gezmeyip sıra kavgası yaptığınız için farkında olmayabilirsiniz. Ancak vatandaş Rıza, her şeyin farkında. Acı olan ne, biliyor musunuz? Bu yazının ardından, bir resmi görevli dahi kapımı çalmadı. Yahu arkadaş, bu bina nerede, yalan mı, doğru mu? Bir kişi çıkıp sormaz mı? Tam iki buçuk ay geçti. Aynı iki binayı tekrar paylaşıyorum. Ve biliyorum ki, yine kimse sormayacak. Sormayan, sorgulamayan zihniyet, 6 Şubat Gecesi Kahramanmaraş’taydı, Gaziantep’teydi, Şanlıurfa’daydı.. Hepsi de ulu şehirler, hepsi de Kahraman, Gazi ve Şanlı şehirler. Bu şehirlerimize yakışmayan ise, bu şehirlerimize bu elim hâli maruz bırakmaktır” diye konuştu.
“Yalova depreme hazır değil”
Yalova’da yaşanan bir depremde Bahçelievler mahallesine bağlantıyı sağlayan köprülerin yıkılması halinde nasıl bir planlama yapılacağı hakkında kimsenin fikrinin olmadığını ifade eden Çandır, “Yalova’nın depreme hazır olmadığını, sadece Yalova’nın değil, Türkiye’nin hazır olmadığını da hep birlikte gördük. Vatandaşlarımızın canla başla mücadelesini, yardımlaşmadaki yarışmasını tüm bunların dışında tutuyorum. Ancak bizleri yönetmesi, organize etmesi, sorunları çözmesi için seçtiklerimizin ve seçtiklerimizin atadıklarının görevlerini layıkıyla yerine getirmediğini üzülerek görüyoruz. Çok basit bir soru sorayım. Fatih Caddesi ve Postane köprülerinin yaşları göz önüne alındığında, olası bir depremde hasar görmeleri halinde, Bahçelievler Mahallesi’ne nasıl ulaşılacak? Düşünüyor muyuz? Her türlü olumsuzluğa karşı tedbirimiz var mı? Sorunun cevabı bende yok.
Ama, kentsel dönüşümü, vatandaşımızın ekonomik gücüne ve taktirine bırakan zihniyetin, Yalova’nın geleceğini de Allah’a emanet ettiklerini üzülerek söyleyebilirim” şeklinde konuştu.