Ünlü kriminolog ve adli bilimler uzmanı Prof. Dr. Sevil Atasoy, Yalova’da düzenlenecek olan konferansa katılmak üzere şehrimize geliyor. 25 Aralık tarihinde gerçekleşecek olan konferans, yerli ve yabancı birçok uzmanı bir araya getirerek kriminoloji ve adli bilimler alanında önemli tartışmalara ev sahipliği yapacak.
Prof. Dr. Sevil Atasoy, Yalova Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından organize edilen konferansın ana konuşmacısı olarak yer alacak ve “Türkiye’de Uyuşturucu Ticareti” başlıklı bir sunum yapacak. Atasoy, kariyeri boyunca adli bilimler ve kriminoloji alanında yaptığı çalışmalarla tanınmakta olup, bu alanda birçok makale ve kitap yayımlamıştır. Ayrıca, televizyon programları ve konferanslardaki etkili konuşmalarıyla da geniş bir kitleye ulaşmıştır.
Yalova Üniversitesi Hukuk Topluluğu tarafından resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Yalova Üniversitesi Hukuk Topluluğu olarak Türkiye’nin önde gelen bilim insanlarından biri olan, Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Birleşmiş Milletler Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu Üyesi, Kriminolog Prof. Dr. Sevil Atasoy’u Yalova Üniversitesi öğrencileriyle buluşturacak olmanın heyecanı içerisindeyiz. ‘Türkiye’de Uyuşturucu Ticareti’ konulu etkinliğimize hepiniz davetlisiniz, 25 Aralık Çarşamba Günü Saat 13.45’te Mehmet Okul Kongre Merkezi’nde buluşmak dileğiyle.”
Hafize Hikmet Sevil Atasoy (25 Şubat 1949, İstanbul), Kimya doktoru. Bir dönem de başkanlığını yürütmüş olduğu Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu üyesi, Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü Müdürü, kriminolog.
İlk yılları: Sevil Atasoy (Gök), 1949 yılında Prof. Dr. Şemsi Gök (1920-2002)ve Dr. Ferda Gök’ün tek kızı olarak dünyaya geldi. Çocukluk dönemi babasının işi olan Adli Tıp ile yakın halde geçmiştir. 1956 yılında başladığı ilk öğrenimini tamamladıktan sonra Alman Lisesi’ne devam etmiştir. Bu dönemde İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerini öğrenmiştir. Müziğe olan merakı onu Timur Selçuk ile konser vermeye kadar götürse de sonradan akademik hayatı tercih etmiştir.
Annesi Dr. Ferda Gök’ün laboratuvarında çalışması amacıyla Sevil Atasoy kimya ve sonrasında biyokimya okumak üzere ailesi tarafından yönlendirildi. Alman Lisesi’nden mezun olmasının akabinde önce İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya bölümüne girdi. Buradan mezun olduktan sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde Biyokimya alanında doktorasını tamamlayarak aynı dalda önce doçent sonra da profesör unvanı aldı.
Atasoy’un üniversiteden hocası Farmakoloji öğretim üyesi Prof. Dr. Alâeddin Akçasu (1933-2013), Biyokimya alanı yerine Adli Tıp alanında çalışmasını tavsiye etmiştir. Türkiye’nin henüz kına ile esrarı ayırt edemediğini ifade ederek babasının yolundan yürümesi durumunda oldukça başarılı olacağını ifade etmiştir.
Türkiye seksenli yılların başına kadar Modern Adli Tıp konusunda çok gerideydi. Usta-çırak ilişkisinin yoğun olduğu bir dönemde sistematik, programlı, eğitim temelli bir kurumun kurulması ihtiyacı doğdu. 1982 yılında konu hakkındaki kanun hükmünde kararname ile kuruluş izni verildi. Prof. Dr. Şemsi Gök, 1983 yılında İstanbul Üniversitesi’ne bağlı bir enstitünün kuruluşuna öncülük etti. Kurucuları arasında Sevil Atasoy da bulunmaktaydı. Prof. Dr. Şemsi Gök beş yıllık çalışmasının ardından, emekliliği sonrası 1988 yılına kadar sürdürdüğü görevini kızı Sevil Atasoy’a devretti.
Sevil Atasoy’un müdürlük yaptığı dönemde kurum oldukça önemli çalışmalara imza atmıştır. 17 yıl sürdürmüş olduğu enstitü müdürlüğü görevini 2005 yılında Prof. Dr. İmdat Elmas’a devretmiştir.
Prof. Dr. Sevil Atasoy’un girişimleri ile Türkiye’de ilk defa Adli Bilimler üzerine lisans bölümü açılmıştır. Bölüm, eğitim sürecine başlanılmasından bu yana Türkiye’de alanında tektir. Ayrıca aynı üniversite bünyesinde lisansüstü bölüm de öğrencilere sunulmuştur.
Yine Üsküdar Üniversitesi’ne bağlı olarak; rektör yardımcılığı görevini yürütmekle birlikte, Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü, Şiddet ve Suçla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi (ŞİDAM) müdürlüklerini de yürütmüştür ve görevleri devam etmektedir.
Merkez Müdürü, ÜSATAM, (2020 – Devam ediyor.)
Kurul Üyeliği, ARGEYEP Yürütme Kurulu Üyeliği, (2020 – Devam ediyor.)
Çalışma Grubu Koordinatörlüğü, Adli Bilimler Grubu, (2018 – Devam ediyor.)
Bölüm Başkanlığı, Adli Bilimler (Türkçe), (2017 – Devam ediyor.)
Ana Bilim Dalı Başkanı, Adli Bilimler, (2017 – Devam ediyor.)
Yönetim / Enstitü Müdürü, (2016 – Devam ediyor.)
Merkez Müdürü / ŞİDAM, (2014 – Devam ediyor.)
Rektör Yardımcısı, (2013 – Devam ediyor.)
1980-1993 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu Kimyasal Tahliller İhtisas Dairesi başkanlığını üstlendi.
1988-2005 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü’nün müdürlüğünü yürüttü ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde öğretim üyeliği yaptı. Bu dönemde biyokimya, kriminalistik ve kriminoloji alanlarında lisans, yüksek lisans ve doktora dersleri verip tez danışmanlığı yaptı. 2009’a kadar öğretim üyeliğini sürdürdü.
2005-2009 yılları arasında Hürriyet gazetesinin Pazar ekinde “Delil Avcısı” adlı sayfada 250 kadar gerçek suç öyküsü yayınladı.
2005-2010 BM Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu başkanlığı yaptı. 2017 yılında tekrar kurula seçilen Atasoy, görevini sürdürmektedir.
Kanal D’de yayınlanan Kanıt adlı eğlendirici-eğitici polisiye dizinin konsept ve hikâye danışmanlığı yaptı.
İki kez DAAD Alman Akademik Değişim, ayrıca NATO, EMBO, H. H. Humphrey başkanlık bursları aldı.
2013 yılında rektör yardımcılığına başladığı Üsküdar Üniversitesi’nde birçok çalışma yapmaktadır.
Türkiye’de ve dünya üzerindeki diğer yabancı üniversitelerde dersler vermiş, misafir araştırmacı olarak çalışmıştır.
Gerçek Suç Dosyaları ve Bilimsel Çalışmalar Üzerine Yazdığı Kitapları
Labirent, Adli Bilimlerin Gizemli Dünyası (Ekim 2006)
Bu Ayak İzi Senin Dr. Watson!, Gerçek Suç Öyküleriyle Adli Bilimler (Kasım 2007)
Karanlığa Yolculuk, Gerçek Suç Öyküleri ve Başka Karanlık İşler (Ocak 2010)
Her Çikolata Yenmez ve Başka Tatsız Öyküler (Şubat 2011)
Kusursuz Cinayet Yoktur, Kusursuza Yakın Olanlar Vardır (2012)
Yeraltındaki Melekler Yerüstündeki Şeytanlar (2013)
Acayip İşler (2015)
Züppe Kocanın Şarkıcı Karısı ve Başka Nahoş Gerçekler (2017)
Çürük Elmalar, Masum Mahkûmlar (2019)
Cinayet Kokusu (2022)
Televizyon Programları
Muhabbet Kralı, Özel Bölümler (2009)
Kanıt (2010-2013)
Suç ve Delil (2013)
Acayip İşler (2014)
Kanıt: Ateş Üstünde (2016)
Gel Zaman Git Zaman (2016-2017)
Sevil Atasoy’la People Dergisi Araştırıyor (2019-2020)
Kaynak: Vikipedi, özgür ansiklopedi
Güldaniye Sofu Erdoğan