Ülkemiz

SONBAHAR

Yayınlama: 01.10.2024
A+
A-

Sonbahar , yağmurlar ve solup yere düşen yapraklar, bana hep hüzün verir. Ama yinede güzel mevsimdir sonbahar.

 

Yaz meyve ve sebzeleri ,yerini yavaş yavaş kışlık sebze ve meyvelere bırakır.Nesrin hanım bir taraftan, bak kış geldi derken bende yok hanım ,daha pastırma yazı var derim. Gerçektende her sene aksatmadan gelir ve yaklaşık 20 gün sürer pastırma yazları.insanlara sımsıcak günler yaşatır.Sonbahar birde ,okulların açılma ayıdır. Senelerce bizdede ,tatlı bir telaş olurdu. Çocuklar okula başlayacak diye. Önce kıyafetler alınır , daha sonra kitap ve defterler.

 

Çocuklar, hadi baba defter ve kitapları kaplayalım bize yardım et diye çağırırlar, sonra işi tamamen bana yıkarlardı. Şimdilerde ise torunlarım Can ve Asya okullu oldu. Tabi biz çok sevindik ama onlarla anne ve babaları ilgilendiği için biz daha rahattık. Bu arada birde 12 günlük tatili ekleyiverdik ,Eylül ayına. Önce 1 hafta, Çeşmede ,büyük kızım Ayça’nın ,yazlığında bol Denizli ,bir hafta geçirdik. Sonra gelin kızım Elifin anne ve babasının yaşadığı Ödemiş ilçemizi ziyaret ettik. Dünürlerim Mustafa bey ve Güner hanımın misafiri olduk . İki gün .Buralar Aydın oğulları beyliğine ,ev sahipliği etmiş yerler. Bol miktarda ,onlardan kalan, cami , medrese, kervansaray var . Benim tam sevip ,gezmek istediğim yerler, bol bol buraları gezdik . Bu arada Aydınoğulları beyliğinin, başkenti Birgiye özel bir yer açmak isterim. Bence Türkiye’de gezilip görülmesi gereken, çok güzel bir yer. Ödemişin pazarı çok meşhur.

Yalova’daki cumartesi pazar gibi ama şehir merkezinde sokak ve caddede kuruluyor. Ne ararsanız var . Birde Arapça veya başka dille, bağıra bağıra konuşanları ,burda göremezsiniz.izmirden trenle , gelip alış veriş yapıp, geri dönüyorlarmış. Hemen bana düşler kasabası ,Yalova günlerini hatırlattı.Bizim pazarımızada ,adadan ve kartaldan insanlar vapurla alışveriş yapmaya gelirdi. Ödemiş’ten sonra Ayvalık’ta bulunan dünürlerim Murat bey ve Ayten hanıma misafir olduk . Onlarında Badavutta yazlıkları var. iki gün orda kaldık . Sonra Edremit’e bulunan kayıbiraderimi ziyaret edip ,bir gecede onda kaldıktan sonra ,Yalova’ya döndük. Ama atalarımız ne demiş:Bülbülü altın kafese koymuşlar illede vatanım demiş.Bende nereye gidersem , gideyim illede Cennet vatanım Yalova diyorum.

Benim güzel ve sahipsiz memleketim, güzel insanların yaşadığı Yalovam.

Yazarın Son Yazıları
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.