Ülkemiz

DÜNYADA İLK! ÇEVRE DOSTU GEMİ YALOVA’DA DENİZE İNDİRİLDİ

DÜNYADA İLK! ÇEVRE DOSTU GEMİ YALOVA’DA DENİZE İNDİRİLDİ
Yayınlama: 05.06.2024
A+
A-

Yalova’nın Altınova İlçesi tersaneler bölgesinde bulunan, Cemre Tersanesinde yapımı tamamlanan, dünyanın ilk yeşil yakıt teknolojisi e-metanolle çalışan hibrit rüzgar türbini destek gemisi NB1094 ESVAGT denizle buluştu.

445827050 17910147710958160 8299290069022669443 nDünyanın ilk metanol yakıtı SOV’si olan NB1094 numaralı gemi, Altınova Tersaneler Bölgesinde hizmet veren Cemre Tersanesi tarafından yapıldı. Gemi İndirme Törenine katılan Cemre Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Gülcek, “Dünyanın ilk metanol yakıtlı SOV’si olan NB1094 numaralı gemimizi başarıyla suya indirdik. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.” dedi.

YILLIK C02 EMİSYONLARINDA 4 BİN 500 TON AZALMA SAĞLIYOR

Geminin tasarımı Norveçli tasarım şirketi HAV Design tarafından Esvagt işbirliği ile geliştirildi. Gemi, Cemre’nin Esvagt için inşa ettiği 3’üncü anahtar teslim proje olma özelliğini taşıyor. Bu öncü proje, açık deniz rüzgar hizmetinin rotasını değiştiren ve piyasanın karbon nötr ve çevre dostu çözümlere ulaşması yolunda destek veren özelliğiyle ön plana çıkıyor.

Yeni servis operasyon gemisi, gücünü bünyesinde bulunan bataryalardan ve çift yakıt teknolojisine sahip saf metanol makinelerinden alıyor. Gemi rüzgar enerjisinden ve biyojenik karbondan üretilen yenilenebilir e-metanol ile seyir yapabilme kabiliyetine sahip. Bu da yıllık olarak CO2 emisyonlarında yaklaşık 4 bin 500 ton azalma sağlıyor. Bu sistemler, geminin sevk, konumlandırma ve ana operasyonları için gerekli gücü sağlarken, karbon nötr olarak hareket ediyor ve operasyonlarda yeni bir “yeşil gemi” trendi yaratmayı mümkün kılıyor.  93 metre uzunluğundaki bu yenilikçi gemi, DNV klaslama kurallarına göre inşa edildi. Danimarka bayrağı altında seyrini gerçekleştirecek olan son teknoloji ürünü ESVAGT SOV, toplamda 124 kişilik mürettebata ve teknisyenlere yüksek konfor standartlarıyla donatıldı. Ayrıca bünyesinde fitness salonu, oyun odası, sinema salonu gibi eğlence etkinlikleri ve bireysel konaklama için alan sağlıyor.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.